Petřín mají i v Jablonci nad Nisou. Půvabná rozhledna s restaurací nabízí úžasné výhledy

8. duben 2024

Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji není jen město skla a bižuterie, ale také výchozí bod pro řadu zajímavých výletů. Třeba na některou z jizerskohorských rozhleden. Ty začaly v okolí města růst hlavně počátkem 20. století. A jedna vyrostla přímo nad Jabloncem. Tehdy v roce 1906 to bylo v samostatných Vrkoslavicích. Dnešní název Petřín dostala rozhledna s restaurací a hotelem až po druhé světové válce.

„První turisté na věž vystoupali už v roce 1906, kdy místní restauratér Richard Fellinghauer vybudoval na kopci nad Jabloncem výletní restauraci a podle tehdejší módy u ní nesměla chybět rozhledna. To bylo velmi populární. V okolí města tehdy rostly rozhledny doslova jako houby po dešti,“ přibližuje vznik výletního areálu badatel a cestovatel Marek Řeháček. Věž je zhruba dvacet metrů vysoká, ochoz je samozřejmě o něco níž, ale nabízí krásný kruhový rozhled.

Nádherný výhled je na Jablonec nad Nisou a jeho dominanty včetně radnice, taktéž s vyhlídkovou věží. O něco dál se rozprostírá Jablonecké moře, jak se říká místní přehradě Mšeno. A na horizontu se pak tyčí hřeben Jizerských hor.

Směrem k západu je vidět na Liberec s Ještědem a za dobré viditelnosti i do německé Horní Lužice. „Petřín se nachází prakticky uprostřed rozhlednového ráje v podhůří Jizerských hor. Vlastně na každém kopci kolem stojí nějaká rozhledna. Černá Studnice, Tanvaldský Špičák, Bramberk, Královka, Prosečský hřeben, Liberecká Výšina nebo Císařský kámen,“ popisuje výhled z Petřína Marek Řeháček.

Radnice, kostel a Jablonecké moře

Zatímco všechny jmenované rozhledny mají své architekty či stavitele, autor návrhu rozhledny na Petříně je neznámý. Podle Marka Řeháčka by to mohl být Jakub Schmeissner, známý německý architekt z Norimberku, který byl spoluautorem liberecké Výšiny a také komplexu v Lidových sadech v Liberci. Schmiessner hodně stavěl pro rod průmyslníků Liebiegů a dochoval se údaj, že pro Jablonec ve své době navrhl i vyhlídkovou věž.

Areál na Petříně ale nesloužil jen jako vyhlídka. Měl své vzestupy i pády, po válce tam byl dětský domov a v nedávných časech ubytovna. Nyní zažívá jablonecká Petřínská rozhledna a restaurace nový vzestup.

Pohled na Liberec a Ještěd

Původní vstup na rozhlednu přes restauraci byl při poslední rekonstrukci nahrazen samostatným vchodem a staré ztrouchnivělé dřevěné schodiště nahradilo sto železných schodů. Rozhledna Petřín je otevřená každý den od 10 do 21 hodin. A pokud přijdete mimo otevírací dobu nebo je pro vás výstup na rozhlednu příliš náročný, můžete krásy Jablonce nad Nisou obdivovat i z vyhlídkového místa před Restaurací Petřín.

Spustit audio