Petra Kosová: Náměstí Republiky je vizitkou celé Plzně. ÚMO3 to evidentně nezajímá.

4. únor 2013

Trhy na náměstí Republiky v Plzni jsou aktuálně předmětem tahanic. Jejich současný provozovatel Vlastimil Zlámalík, kterému končí smlouva, napadl výběrové řízení na nového organizátora jarmarků. Tvrdí, že tendr byl zmanipulovaný. Petra Kosová se tématu jarmarků na plzeňském náměstí věnuje v následujícím komentáři.

Dlouhodobě mnozí obyvatelé města kritizovali úroveň trhů a poslouchali od radnice, že s nimi nemůže pohnout, protože náměstí Republiky spadá pod ÚMO 3. A opravdu. Třetí městský obvod má v tuto chvíli jako jediný vliv na to, co musí zbytek Plzně na centrálním náměstí snášet.

ÚMO 3 střádá vroubky. Legendární jsou jeho nákladné balonové show, při kterých se nic nevznese, ale zato politici si tam za peníze daňových poplatníků přihřívají své polívčičky. Leckterého voliče asi zaskočila jednota napříč stranami, s jakou před komunálními volbami slibovali jednotliví kandidáti zbavit centrum ostudných a nebezpečných heren. Po volbách stejně jednotně zazpívali jinak, ve prospěch hazardu. A jak dlouho trvalo, než obvod uznal, že pokud nezlevní pronájem venkovních ploch, bude Plzeň i v létě mrtvé město? Teprve vloni se kavárny a restaurace viditelně rozložily do ulic a ty ožily. Hodně se také mluvilo o tom, jak třetí plzeňský obvod vloni podpořil třemi sty tisíci korunami jezdce Rallye Paříž-Dakar a neziskovkám ukázal záda. Včetně TOTEMu, který pečuje o seniory. Nejspíš se tím "trojka" přihlásila k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity - staří lidé dostali mimořádnou příležitost, jak být aktivně solidární s generací, která potřebuje peníze na automobilové závody.

Co je ale dlouhodobě na očích, je již zmíněná mizerná úroveň trhů, které se celoročně konají na náměstí Republiky. Kdo je zvyklý z ciziny na půvabné jarmarky plné regionálních produktů a specialit, které jinde na světě nenajdete, ten je otřesen. A nevěřícně zírá, jak je rok od roku hůř. Dříve tam bylo možné potkat třeba keramiky z regionu nebo rovněž regionálního výrobce uzeného masa podle rodinného receptu, anebo sdružení, které vyrábí v Pošumaví Těchnickou medoládu. Pak stánky zdražily tak, že si je dnes mohou dovolit jen obchodníci umělohmotnými záclonami, zatuchlým kořením a pouťovým cukrovím. A jak to vypadá, třetí městský obvod se setrvačně rozhoduje pouze podle toho, kdo nasype víc peněz za pronájem a nějaké formulování podmínek a uctivé zacházení s veřejným prostorem ho vůbec nezajímá.

Plzeň - náměstí Republiky

Přitom hlavní náměstí krajského města je mimořádně důležitý veřejný prostor, jehož úpravě věnovalo město péči a nemalé náklady. Není jedno co se tam děje. Centrální náměstí je vizitka celé Plzně, potažmo regionu! A proto by o něm měla rozhodovat centrální radnice a se stejnou péčí, jakou věnovala úpravě této plochy. Také vzhledem k roku 2015: aby náměstí nedělalo ostudu laciným šmejdem, kočičím zlatem a zápachem hnoje.

Teď tu pravomoc radnice nemá. Ale snad má představu, co by na náměstí Republiky mělo a nemělo být. A snad začne radnice urychleně jednat se třetím obvodem, který diktuje zbytku města, jak se na svém hlavním náměstí vedle katedrály bude ukazovat světu. Zatím to lichotivý obraz věru není.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.