Petr Kotvald: Kdekdo je dál

22. říjen 2023

80. léta byla i u nás ve znamení diskotékové hudby. Kdo vkročil do osvětleného tanečního kruhu, byl chycen rytmem a nebylo úniku. Jedním z nositelů ocenění Diskoslavík roku byl i Petr Kotvald.

66 měsíců strávil Petr Kotvald v týmu Karla Vágnera. Přivedly ho na pódia sálů řady zemí, jmenuje třeba Kubu, Rakousko, Španělsko nebo Maltu. Mekka českých zpěváků, Lucerna, je hostila každoročně před vánoci.

Přesto se Petr Kotvald osamostatnil. Stalo se tak 31. března roku 1986. Se skupinou výborných muzikantů a s částečně vypůjčenými nástroji se vydal na vlastní cestu. Cestu sólového zpěváka, byť tento nový začátek nebyl vůbec lehký. V první polovině června onoho roku 1986 už zpíval s nově postavenou skupinou TRIK na svém prvním samostatném vystoupení. Pilířem autorského týmu se stali skladatel Jindřich Parma a textař Pavel Cmíral. Z jejich spolupráce jmenujme např. hity Milujem se čím dál víc, Gejzír, Je v tahu nebo Má holka střízlivá. Produkci nahrávek převzal už zmíněný bývalý trumpetista orchestru Karla Vágnera Jindřich Parma, který našel v Kotvaldovi ideálního interpreta pro své taneční hity ve stylu synthpopu. Na jeden z nich nedá dodnes žádný z fanoušků Petra Kotvalda dopustit. Jmenuje se Kdekdo je dál, otextoval jej Pavel Cmíral a i díky němu se Petr Kotvald stal v roce 1989 opět jako v předchozím roce nositelem titulu Diskoslavík roku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio