Petr Keřka skončil po pár dnech ve funkci šéfa silnic Karlovarského kraje

12. červen 2012

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic David Čermák včera odvolal z funkce karlovarského ředitele Petra Keřku. Ten byl do funkce jmenován 6. června poté, co 14. května rezignoval předchozí krajský ředitel Pavel Rödl.

Důvodem odvolání Petra Keřky byla skutečnost, že jako tehdejší úředník karlovarského magistrátu byl zapojen do známé „karlovarské losovačky“. Šlo o nechvalně proslulý zmanipulovaný tendr na stavbu KV arény. Při losování dodavatele stavby losující nápadně dlouho vybíral z osudí lístky.

Vítězem se nakonec stalo sdružení firem Metrostav, Baustav a Syner, které halu za více než miliardu korun postavilo. Město za zakázku na stavbu multifunkční arény dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu půl milionu korun. Její platnost potvrdily i soudy. Keřka se losování jako tehdejší náměstek primátorky osobně účastnil.

Než jsem se rozhodl Petra Keřku jmenovat, zeptal jsem se ho, stejně jako všech ostatních, se kterými jsem vedl pohovory, jestli existují nějaké problémové situace, s nimiž by mohl být spojován. Ujistil mě, že nikoli,“ dodal generální ředitel ŘSD David Čermák.

Petr Keřka byl prý nejvhodnější z několika kandidátů, kteří pro své technické a odborné znalosti, zkušenosti připadali v úvahu. V roce 2001 byl krátce primátorem Karlových Varů a až do roku 2010 působil jako náměstek primátora.

„Nerad měním svá rozhodnutí během několika dní, ale v tomto případě jsem tak na základě nově zjištěných skutečností musel učinit, protože byla poškozena stoprocentní důvěra, bez které nemůže Ředitelství silnic a dálnic v nynější situaci existovat,“ komentoval své rozhodnutí David Čermák.

Termín, kdy bude oznámeno jméno nového ředitele pobočky v Karlových Varech, zatím není známo.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio