Pelargonie velkokvěté působí vskutku královsky

A královské se jim i říká. Vedle toho jsou další lidové názvy a to anglické muškáty nebo zkráceně angličáky. Původní pelargonie velkokvěté dovezené z jižní Afriky byly totiž do dnešní podoby vyšlechtěny především v Anglii. Krásnější květy prý mezi pelargoniemi nenajdete.

K tomuto názoru se přiklání také instruktor Českého zahrádkářského svazu Václav Rajšl, přestože zároveň upozorňuje na větší náročnost na pěstování a vytvoření správných podmínek pro pelargonie velkokvěté Pelargonium grandiflorum.

Popis rostliny

„Květy jsou velké až 5 cm. Mají poměrně velkou škálu barev, jsou nejenom jednobarevné, ale i různě prokreslené, v odstínech růžové, červené, bílé a dalších,“ líčí anglické muškáty zahrádkář. Doba jejich kvetení je někdy udávána od dubna do října, nicméně je nutné počítat s tím, že při vyšších letních teplotách kvetení utlumují.

Květy pelargonií mají nepřeberné množství barev, tvarů, velikostí

„Mají keřovitý vzhled, jejich letorosty postupně dřevnatí, okraje listů jsou pilovitéa když se jich dotknete, doslova to píchá. Listy jsou nálevkovitě stočené nahoru, takže se v nich drží vlhkost, kapky z mlhy,“ doplňuje odborník a podotýká, že s deštěm by se rostlina raději setkat neměla, protože ničí její květy.

Pěstování

Pelargonie velkokvěté se vyznačují slabým kořenovým systémem, z čehož vyplývá nutnost malého kořenáče. „Prodávají se v poměrně malých květináčích, musí se tedy podle toho také přesazovat do menších nádob. Kdybychom je dali do volné půdy a ony neměly stěsnané kořínky, špatně by nakvétaly. Jsou trochu náročnější na kyselost půdy, takže do substrátu je lépe přidat rašelinu,“ doporučuje Václav Rajšl.

Nepřemokřit, ale ani nenechat přeschnout, jedna ze zásad pro pěstování muškátů

Aby tzv. angličáky dobře kvetly, na jaře a v létě je pravidelně přihnojujeme. „V žádném případě nehnojíme v čase vegetačního klidu, který začíná už na podzim,“ zdůrazňuje zahrádkářský instruktor. Zaléváme tak, aby substrát zůstával vlhký, nesmíme však přelévat. Pro pěstování venku je ideální lodžie, pergola nebo jiné zastřešení, aby rostliny nebyly na přímém slunci, větru a nepršelo na ně. Vydrží tam až do prvních mrazíků.

Zimování

Královské pelargonie zimujeme nejméně 5 až 6 týdnů ve světlé místnosti o teplotě do 10 °C, s minimální zálivkou. „V bytě je můžeme zimovat na parapetu v nějakém chladnějším pokoji, samozřejmě ne nad ústředním topením, to by dopadlo velice špatně,“ připomíná zahrádkář.

Množení

Množíme řízkováním zelených nedřevnatých koncových letorostů, které zakořeňujeme v substrátu s většinou písku a rašeliny nebo perlitu. „Musíme je zasadit už na podzim, přezimovávat pak můžeme řádně zakořeněné řízky ve zmiňovaném chladném prostředí,“ radí Václav Rajšl.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio