Pediatrů je v Karlovarském kraji málo. Pro děti ukrajinských uprchlíků nemají kapacitu

29. březen 2022 08:55

Praktické lékaře trápí, kdo se postará o děti ukrajinských uprchlíků. Třeba v Karlovarském kraji je pediatrů málo a i když přijmou několik dětí, o všechny se zřejmě postarat nedokážou.

Každý den řeší pediatři v Karlovarském kraji telefonáty nebo emaily s prosbou o přijetí dětí z Ukrajiny. Většina z nich má ale kapacitou plnou. I když se budou snažit pomoct alespoň v akutních případech, do stále péče tisíce dětí zřejmě nepřijmou. Pediatrů v kraji totiž ubývá a noví nejsou.

„Když si uvědomíme, že v Karlovarském kraji je nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost tak, aby pokryli primární péči pro naše české děti, obávám se, že nápor tisíce ukrajinských dětí, budou zvládat obtížně. Můžu mluvit za všechny praktiky, že ošetříme ty akutně nemocné děti. Každý podle své kapacity pak přijme do delší péče desítky dětí, určitě to ale nebudou stovky,“ uvedla Jana Vyhlídková, krajská zástupkyně dětských lékařů.

Třeba lékař Jan Anděl z Karlových Varů je schopen zaregistrovat až 50 dětí. „Děti, které přijímáme teď, jsou nad rámec našich možností, ale je to výjimečná situace. Snažíme se s tím nějak srovnat. Stanovil jsem si svůj limit 30 až 50 dětí. Když se zapojí i kolegyně a kolegové, tak se to snad rozloží a nebude to taková zátěž,“ řekl.

V kraji je v současné době 60 pediatrů ve své databázi mají průměrně přes tisíc lidí.

Spustit audio

Související