Sehnat pediatra je stále větší problém, nejhorší situace je na Sokolovsku

17. únor 2022 15:35

V Karlovarském kraji podobně jako v celé republice ubývá dětských lékařů. Pediatři odchází do důchodu a nástupci chybí. Začátkem roku se zkomplikovala situace hlavně rodičům ze Sokolovska.

Nových lékařů je málo a ti starší odchází do důchodu a své ordinace postupně zavírají. Zkušenosti s tím mají třeba obyvatelé ze Sokolovska, kde je teď situace z celého regionu nejhorší. Rodiče dětí tam pediatra s volnými kapacitami hledají třeba i několik měsíců.

„Situace s pediatry v celém kraji není úplně dobrá. Odborem jsme si nechali vypracovat podrobnou analýzu, abychom věděli, kolik pediatrů v kraji máme. Zjistili jsme, že průměrný věk pediatrů je téměř 60 let, což je poměrně hodně. 27 lékařů je nad 60 let věku,“ uvedl předseda výboru pro zdravotnictví v Karlovarském kraji Petr Kubis z ANO.

Jen koncem minulého roku skončili na Sokolovsku tři dětští lékaři, kteří odešli do důchodu. Nového lékaře tak hledaly tisíce dětí. Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové z hnutí ANO je zájem o otevření nových ordinací nízký.

Změnit by to mohly pobídky, které chce radnice nabídnout. „Město má už rozpracovány pravidla, jak nabídnout nějaké pobídky pro příchozí lékaře. Máme v rozpočtu alokovanou částku deset milionů korun. Chtěli bychom co nejdříve nabídnout lékařům nějaké další benefity od města,“ řekla Oulehlová.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio