Pečoky
Když jsem získala tento recept, který pochází z Frýdeckomísteckého regionu, byla jsem velice skeptická. Nedovedla jsem si představit mastné brambory s kyselým mlékem... Když jsem však pečorky upekla, zjistila jsem, že je to vynikající kombinace. Někdo si pečoky vylepšuje tím, že k nim přidává ještě jiné ingredience. Podle mého názoru však úplně postačí připravit si je takto, prostě a jednoduše.
Suroviny na čtyři porce:
1 kg brambor stejné velkosti
70 g slaniny
1 lžíce sádla
Postup:
Brambory oloupeme, nové ponecháme ve slupce. Podélně je rozkrojíme a uprostřed každé půlky bramboru vyřízneme drážku, do které položíme malý špalíček slaniny.
Brambory naskládáme do sádlem vymaštěného pekáče. Nesolíme, protože slanina obsahuje dostatečné množství soli.
Pečeme ve vyhřáté troubě do měkka.
Pečoky podáváme jako samostatný pokrm, nejlépe s kyškou nebo kyselým mlékem.
Celková doba přípravy trvá přibližně 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.