Pečivo může zvěř zabít, varují myslivci. Při krmení je potřeba dodržovat několik zásad

28. listopad 2022 09:15

Zima se pomalu blíží a možná vás napadlo, že byste přilepšili lesní zvěři a přinesli ke krmelci nějaké pamlsky. Přikrmování zvěře v zimě má ale svá pravidla a například zbytky z domácností nebo pečivo můžou být pro zvěř i nebezpečné. 

Pozor by si měli dát lidé i na kaštany, které mohou být pro zvěř jedovaté. „Obsahují alkaloid, které srnčí zvěři vadí. Je schopný je otrávit. Kaštany nesmí přijít pod střechu. Najdu je v krmítku a to je špatně. Když je najdeme, rozhrabeme zem, dají se tam, zahrabou se, tou vlhkostí proprší a vypláchne se z nich ten alkaloid. Zvěř to cítí a vyhrabe si je,“ upozorňuje Petr Vlk z Mysliveckého spolku ve Františkových Lázní.

V pořádku jsou podle něj žaludy, které zvěř může konzumovat ihned. „Žaludy jsou bezproblémové, můžou se předkládat hned, nemusí se zahrabávat.“ Dobré jsou také usušené jeřabiny. „Mají velký obsah vitaminů. Používají se jako léčivo, zvěři pomůžou v zimní nouzi. Nevadí ani jablka nebo mrkev, ta ale nesmí přemrznout, pak dělá špatně na žaludek,“ dodává Vlk.

„Je lepší něco nasbírat a dát to myslivcům. Oni už budou vědět jak to tam dát,“ doporučuje. Velkou hrozbou je pro obyvatele lesa také pečivo. „Zvěři hrozí, že se nafoukne, dostane koliku, bude mít střevní potíže a může na to pojít.“

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio