Pečení pstruzi s opraženými mandlemi
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
- 4 pstruzi
- hladká mouka na obalení
- šťáva z ½ citrónu
- plátky citrónu
- 50 g másla
- 3 lžíce oleje
- sůl
- hrst opražených mandlových lupínků
Postup:
Vykuchané, omyté a osušené ryby osolíme a zlehka obalíme v mouce. V rozpáleném másle s olejem je pečeme z každé strany 4 – 5 minut. Upečené dáme na zahřátou mísu a do tuku, ve kterém se pekly, přidáme kousek čerstvého másla, citrónovou šťávu a špetku soli. Když se máslo rozehřeje, nalijeme ho na pstruhy. Před podáváním posypeme opraženými mandlovými lupínky a ozdobíme plátky citrónu.
Příloha: vařené nebo pečené brambory
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.