Pečení pstruzi s opraženými mandlemi

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 4 pstruzi
  • hladká mouka na obalení
  • šťáva z ½ citrónu
  • plátky citrónu
  • 50 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • hrst opražených mandlových lupínků

Postup:

Vykuchané, omyté a osušené ryby osolíme a zlehka obalíme v mouce. V rozpáleném másle s olejem je pečeme z každé strany 4 – 5 minut. Upečené dáme na zahřátou mísu a do tuku, ve kterém se pekly, přidáme kousek čerstvého másla, citrónovou šťávu a špetku soli. Když se máslo rozehřeje, nalijeme ho na pstruhy. Před podáváním posypeme opraženými mandlovými lupínky a ozdobíme plátky citrónu.

Příloha: vařené nebo pečené brambory

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.