Pečeně ze zvěřiny

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Pečeně ze zvěřiny
recept podle paní Hany z Chebu
Suroviny:
750 g zvěřiny (nejlepší je divočák nebo srnčí)
50 g slaniny
200 g kořenové zeleniny
1 velká cibule
30 g másla
200 ml 12% smetany
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 citrón
bobkový list
10 jalovčinek
sůl
nové koření
zrnka černého pepře
Postup:
Maso prošpikujeme nakrájenou slaninou a osolíme. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a koření.
Přidáme maso, šťávu z poloviny citrónu, podlijeme, zakryjeme poklicí a dusíme v troubě hodinu. Potom odkryjeme a dopečeme, podle potřeby podléváme. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme na teplém místě.
Šťávu propasírujeme a podle potřeby zředíme vodou.
Ve smetaně rozmícháme mouku a povaříme. Hotovou omáčku dochutíme - citrónovou šťávou a solí.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou a přílohou (nejvhodnější je houskový knedlík, ale i rýže nebo těstoviny). Hotový pokrm ozdobíme lžící brusinek.
.
autor: posluchač