Pečená posvícenská husa
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
- kmín
- sůl
Postup:
Husu zevnitř i zvenku posolíme a posypeme kmínem. Podlijeme malým množstvím vody a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.
Měkkou, do zlatova upečenou husu, necháme chvíli „vydýchat“, pak ji naporcujeme a podáváme.
Vhodná příloha: dušené kysané zelí, hlávkové zelí, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, kynuté knedlíky žemlové..
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.