Pavilon skla Klatovy je plný skvostů vyrobených v proslulé šumavské sklárně

27. leden 2017
Česko – země neznámá

Výlet do starobylého města Klatov na západě Čech nemusí nutně vést jen do známých katakomb s mumiemi. Hned vedle klatovského muzea lze navštívit unikátní sbírku skla kdysi světoznámé šumavské sklárny Lötz. Objekt, ve kterém se dnes Pavilon skla Klatovy nachází, chátral dlouhá desetiletí. V originální výstavní prostor se proměnil teprve nedávno.

Budova neobvyklého oblého tvaru vznikla v 60. letech minulého století. Už tehdy jako výstavní prostor. Pro svoje potřeby ji využívali místní pěstitelé karafiátů. Později objekt po několik desetiletí sloužil jako depozitář sousedního muzea a pozvolna chátral. V roce 2012 získalo budovu do svého majetku město Klatovy a začalo se blýskat na lepší časy.

Zrodil se nápad, jak místo využít. Byla vypsána architektonická soutěž a práce na rekonstrukci se ujali její vítězové, architekti Martin Kožnar a Jiří Bíza. K tomu se v místo k odpočinku a relaxaci proměnila i do té doby zarostlá a zpustlá zahrada před pavilonem.

Co budeme vystavovat?

Ze soukromé sbírky se podařilo zapůjčit desítky unikátních skleněných předmětů proslulé šumavské sklárny Lötz. Dokonalé nasvícení vitrín spolu s oblými stěnami bez rohů dotváří neopakovatelnou atmosféru místa.

Klatovské muzeum skla před rekonstrukcí

Na své si přijdou i menší návštěvníci. Oblíbená je například hra, při které musí podle zapůjčených střepů hledat, k jakým vázám sklíčko patří. Nebo se v jedné vitríně mohou podívat, jak krásně svítí sklo obohacené uranem. Uprostřed výstavních prostor se nachází několik vitrín, ve kterých je každý měsíc k vidění něco jiného. Samozřejmě také ze skla.

Stavba dnešní PASKu, kdysi postavená horkou jehlou v rámci takzvané akce Z, se proměnila díky citlivé úpravě architektů ve fascinující svět plný barev, tvarů a krásy. I když jsou některé exponáty staré přes sto let, překvapí vás neotřelým, nadčasovým a moderním designem.

PASK – Pavilon skla Klatovy je otevřený celoročně. Od listopadu do března od 11:00 do 16:30, v hlavní turistické sezóně pak od 9:00 do 17:00. Komentované prohlídky začínají v 11 a 14 hodin. A pokud jste třeba v Klatovech ještě vůbec nebyli, můžete navštívit katakomby i PASK za zvýhodněné vstupné.

autor: Pavel Halla
Spustit audio