Pavel Maurer

25. leden 2014

"Myslím, že mýty se mají nabourávat," říká gurmet Pavel Maurer, který se nebojí kombinovat zdánlivě neslučitelné potraviny, aby si pochutnal. S týmem hodnotitelů rok co rok sestavuje žebříček nejlepších restaurací u nás a pak do nich zve veřejnost i v rámci Grand restaurant festivalu.

Jak milovníka dobrého jídla napadne, aby zkombinoval olomoucké tvarůžky s vínem z Bordeaux? Který šéfkuchař už něco takového nabídl zákazníkům? Proč bychom si s dalšími členy rodiny měli nabarvit jazyky a následně si je porovnávat? Jak moc čeští kuchaři jezdí na vyučenou do zahraničí? Do jaké míry jsme jako strávníci ochotni experimentovat a přistoupit na odvážné kombinace chutí? Proč máme málo šéfkuchařek? Vychovávají si čeští šéfkuchaři své nástupce? I tom jsme si povídali s Pavlem Maurerem, který nás zároveň pozval na letošní Grand restaurant festival a přiblížil jeho koncepci.

Zeptali jsme se také, podle čeho se hodnotí nejlepší podniky u nás a zda je například během jednoho jediného roku možné zaznamenat výrazný pokles nebo vzestup kvality služeb konkrétního podniku. Na co v oblasti gastronomie můžeme být pyšni v západních Čechách?

Jak chutnají vařené jehněčí žaludky obalené ve střevech? Jak se v zahraničních restauracích projevila finanční krize? Co vaří v newyorské hospodě, kterou pojmenoval Miloš Forman? A co rád jedl Jaroslav Foglar, se kterým Pavel Maurer před třiceti lety natočil obsáhlý rozhovor, který nyní knižně vydal? Ptali jsme se známého gurmeta…

autor: ČRo Plzeň
Spustit audio