Park historie v Aši nabídne pohled do minulosti města. Vznikne vedle radnice

Nové cesty, pietní místa, informační tabule – tak bude vypadat alespoň z části Park historie v Aši. Připomene nejen vznik města, ale i období rozsáhlých demolic objektů nebo likvidaci evangelického hřbitova.

Revitalizace Parku historie v Aši měla začít už před rokem. Při výběrovém řízení na zhotovitele projektu ale vznikly komplikace a případem se musel zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten vydal rozhodnutí ve prospěchu města a projekt může po komplikacích začít. Úprava prostor má skončit v závěru letošního roku.

Za práce město zaplatí přes 60 milionů korun. Pro Aš je to důležitý projekt, město totiž nemá moc míst, které historii připomínají. V 50. letech minulého století byla většina staveb zbouraná. „Upraví se celý park, jeho součástí je nejstarší stavba ve městě, což je kamenný most z roku 1724, zároveň je to jediný most v Aši.“ uvedl za radnici Milan Vrbata.

Park vznikne v místech, která kdysi patřila takzvané staré Aši. „Ten park, který se bude revitalizovat, byl dříve evangelický hřbitov. Pohřbívalo se tady od středověku až do roku 1966, kdy byl vyhláškou hřbitov zrušen,“ řekla z muzea Jana Kočišová.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio