Pár dobrých rad do kuchyně, které fungují i po sto letech
Jak praví známé pořekadlo, kde se dobře vaří, tam se dobře daří! A proto vám i dnes přináším několik tipů na ještě lepší domácí vaření.
Samozřejmě jsou to rady i sto let staré a stále fungují. Maso při vaření rychleji změkne, přidáte-li do vody špetku jedlé sody nebo lžíci rumu. Pečené maso bude měkké, potřete-li ho před pečením citronem a necháte půl hodiny stát. Řízky pěkně osmažíte, když je po klasickém trojobalu ještě protáhnete rozšlehaným bílkem a karbanátky můžete smažit jen na posolené pánvi, vlastního tuku mají dost a vy tak uděláte alespoň něco málo pro své zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.