Papouščí zoo v Bošovicích je jedinou v Evropě. Chová na pětapadesát druhů exotických ptáků

29. duben 2022

Pestrobarevní opeřenci, hlasité projevy a občas i nějaké to slůvko, to vše je k vidění i ke slyšení v krásně zpracované expozici papoušků v jihomoravských Bošovicích, kde se na jejich chov specializují v takovém měřítku, že se stali jedinou zoo v Evropě zaměřenou právě na tyto druhy exotického ptactva. Kromě prosince a ledna je otevřeno každý den, včetně víkendů a svátků.

Když se rodiče rozhodnou dítěti pořídit nějaké zvíře, většinou je nenapadne, že by tím mohli položit základy budoucí zoo. A ještě evropsky jedinečné. Tak nějak ale začal příběh Papouščí zoo v Bošovicích. Současný majitel Vlastimil Škrhák dostal jako malý kluk od rodičů několik párů andulek. To se psal rok 1969. Jeho záliba v chovu ptactva se postupně prohlubovala přes další úspěšně odchované druhy až po založení Farmy ara po roce 1989.

Přelomovým se pak stal rok 2004, kdy se definitivně rozhodlo, jakým směrem se vydat. Byla zpracována koncepce rozvoje chovu papoušků, včetně chovatelského zařízení. Podařilo se vybudovat první pavilon, který měl sloužit k chovu převážně jihoamerických papoušků. Záměr se postupně rozrůstal a v květnu 2008 majitelé dostali od Ministerstva životního prostředí licenci na provozování zoo. Veřejnosti se její brány otevřely 1. srpna 2011.

Papoušci od menších po ty největší

V současnosti chová zoo v Bošovicích na pětapadesát druhů papoušků, konkrétně přes 250 jedinců. Nabízí kolekci arating, amazonků, dále pak ary, amazoňany, kakaduy a africké druhy papoušků – papoušky šedé žaky, senegalské a jiné. V provozu je nyní 80 voliér, další jsou ve výstavbě.

Andulka vlnkovaná

Zoo je koncipovaná nikoli jako kontaktní, ale jako chovná a pozorovací. Fotku s papouškem na ruce tedy nečekejte. Návštěvníci prochází expozicemi voliér s chovnými páry papoušků, které mohou zpovzdálí pozorovat a dozvědět se o nich řadu zajímavostí. Ve výukovém centru je k dispozici velké množství informací o životě papoušků v jejich přirozeném prostředí, ale také o odchovu v zajetí. V areálu je malá kavárna a nechybí ani suvenýry.

Papouščí zoo v Bošovicích je otevřená téměř po celý rok, tedy od začátku února do poloviny listopadu a to každý den, včetně víkendů a svátků. V březnu a říjnu je provozní doba od 10 do 17, od dubna do září od 10 do 18 hodin. Několik parkovacích míst je přímo před zoo, a pokud jsou obsazená, je možné v Bošovicích odstavit auto na nedalekých plochách pro parkování. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.