Panádlová a dýňová polévka
Panádlová a dýňová polévka
recept paní Mirky
Suroviny na panádlovou polévku:
1 litr čirého zeleninového vývaru
2 housky
1 polévková lžíce másla
200 ml sladké smetany
1 žloutek
muškátový květ
sůl
petrželka
2 housky
1 polévková lžíce másla
200 ml sladké smetany
1 žloutek
muškátový květ
sůl
petrželka
Postup:
Housky nakrájíme na plátky a do růžova je osmažíme na másle. Zalijeme zeleninovým vývarem a rozvaříme je. Potom je přes síto prolisujeme. Polévku zalijeme sladkou smetanou, do které jsme rozkvedlali žloutek. Podle chuti osolíme a okořeníme mletým muškátovým květem.
Polévku přivedeme k varu a již dále nevaříme.
Před podáváním sypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Polévku přivedeme k varu a již dále nevaříme.
Před podáváním sypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Suroviny na dýňovou polévku:
750 g žluté dýně
2 středně velké brambory
1 mrkev
1 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
150 ml sladké smetany
1 lžíce másla
1250 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
2 lžíce dýňového oleje
trochu dýňových semínek
mletý pepř, sůl
2 středně velké brambory
1 mrkev
1 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
150 ml sladké smetany
1 lžíce másla
1250 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
2 lžíce dýňového oleje
trochu dýňových semínek
mletý pepř, sůl
Postup:
Dýni, mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Přidáme dýni, mrkev a brambory, krátce orestujeme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až je vše měkké.
Potom zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Na závěr zjemníme kouskem čerstvého másla.
Před podáváním pokapeme polévku dýňovým olejem a posypeme dýňovými semínky.
Potom zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Na závěr zjemníme kouskem čerstvého másla.
Před podáváním pokapeme polévku dýňovým olejem a posypeme dýňovými semínky.
.
