Pajndl u Nejdku je čtvrtá nejvýše položená rozhledna Krušných hor. Dohlédnete z ní až na Šumavu

11. únor 2022

Na Tisovském vrchu nad obcí Tisová nedaleko Nejdku na Karlovarsku najdete krásnou kamennou rozhlednu jménem Pajndl. Jde o čtvrtou nejvýše položenou rozhlednu v Krušných horách a dostat se k ní můžete jenom pěšky. Teď v zimě tu mnoho turistů nepotkáte, ovšem procházka tichou zasněženou přírodou má své nezaměnitelné kouzlo.

Název Pajndl vychází z německého pojmenování Tisovského vrchu – Peindlberg. Její výstavba byla totiž zahájena z iniciativy spolku Nejdecká krušnohorská jednota v roce 1895, kdy bylo místní obyvatelstvo převážně německé. První návštěvníky přivítala o dva roky později.

Kamenná stavba vysoká 24 metrů stojí na desetimetrovém žulovém skalisku. Kdo si chce užít výhled, musí zdolat 111 schodů, které vedou na čerstvě zrekonstruovanou vyhlídkovou plošinu krytou proskleným přístřeškem. Za jasného počasí se vám z něj naskytne jeden z nejkrásnějších výhledů na Krušné hory, Slavkovský les a blízká města Nejdek, Nová Role nebo Karlovy Vary. Za opravdu dobré viditelnosti rozpoznáte dokonce i šumavské vrcholky.

Nejkratší cestou se k rozhledně dostanete z obce Tisová. Vede po žluté turistické značce a je dlouhá dva kilometry. Závěr trasy je ale skutečně strmý a fyzicky náročný. Méně náročná trasa vede také po žluté turistické značce od železniční stanice Nejdek-Sejfy.

Kdysi tu stávala výletní restaurace, teď u rozhledny najdete pouze přístřešek

Rozhledna je otevřená celoročně. Pokud se na ní vydáte, nekoukejte jen po horách, ale prohlédněte si i samotnou stavbu. Ta se totiž už téměř třicet let pyšní titulem „kulturní památka“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.