Pacienti nemocnic v Karlových Varech a Chebu o volby nepřijdou

17. říjen 2013

Hlasovat v předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bude možné i na lůžku v Karlovarské krajské nemocnici. Podmínkou je voličský průkaz nebo zápis do zvláštního seznamu.

Většina zájemců bude mít možnost odevzdat své hlasy politickým stranám přímo na odděleních nemocnic v Chebu i Karlových Varech. Umožní jim to návštěva zástupců příslušných okrskových volebních komisí, kteří do nemocnic přijedou s přenosnou volební urnou. Podmínkou pro to, aby volič mohl odevzdat své hlasy i v nemocnici, je vedle právní způsobilosti především místní příslušnost. Pacienti, kteří nespadají do volebního okrsku, kde nemocnice leží, pak musí být vybaveni takzvaným voličským průkazem. To se týká především těch, kteří budou před volbami nastupovat do nemocnice na plánovanou hospitalizaci.

U ostatních pacientů stačí být zanesen v takzvaném zvláštním seznamu voličů. O jeho sestavování a podmínkách zápisu jsou v těchto dnech pacienti nemocnic v Chebu i Karlových Varech informování prostřednictvím vrchních sester jednotlivých oddělení. K uzavření těchto seznamů v Karlovarské krajské nemocnici dojde v pátek 18. října, tedy týden před konáním mimořádných parlamentních voleb.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio