Ovocný retro dort od Jany Prudičové je šťavnatou vzpomínkou na dětství a slavné mléčné bary

Ovocný retro dort od Jany Prudičové z Raspenavy, kam jsme vyrazili s Pochoutkovým rokem naučit se další sladký recept, nás přenese do dětství. Dort se skládá z vrstvy piškotu prokapaného rumem a potřeného marmeládou, z máslového krému a ovoce se želatinou. Je to dobrota.

Ingredience
  • Na piškot do formy o průměru 24 cm:
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru písek
  • 150 g polohrubé mouky výběrové
  • 3 vejce velikosti „L“
  • špetka
  • 4 lžíce studené vody
  •  
  • Na vymazání formy:
  • oříšek másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
  •  
  • Na potření:
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • trochu rumu na prokapání
  •  
  • Na dokončení:
  • strouhaný kokos

Postup

Do mísy od robota nasypeme cukr, vanilkový cukr a přidáme žloutky. Vše společně utřeme během 5 minut do pěny.

Do ní přidáme po lžících vodu a také prosátou mouku. Na konec jenom stěrkou opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků s trochou soli a pár kapkami citronu.

Takto připravené těsto přemístíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm.

Troubu rozehřejeme na 220 °C, při vkládání piškotu do trouby teplotu snížíme na 180 °C a pečeme půl hodiny.

Ingredience
  • Na krém:
  • 700 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vanilkové pudinky
  • 3 žloutky
  • 1 panák rumu

Během pečení si připravíme krém. Do mlékovaru odměříme 700 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, tři žloutky a nakonec dva sáčky vanilkového pudinku. Potom mlékovar postavíme na plotnu a směs přivedeme za stálého míchání k varu.

Když pudink zhoustne, přendáme ho do mísy a přilijeme panáka rumu. Vychladlý pudink přendáme do mísy od robota, přidáme povolené máslo a vyšleháme hladký krém.

Do kelímku od jogurtu si kousek krému odebereme, abychom pak mohli pomazat hotový dort. Krém dáme vychladit do lednice.

Vychladlý korpus prokapeme panákem rumu. Pak ho potřeme rybízovou marmeládou a položíme na něj dvě špejle rovnoběžně, ale dál od sebe. Tím, že přečnívají přes okraje korpusu, na ně můžeme postavit obruč od dortové formy. Bude tak stát nad korpusem a vytvoří nám jakousi vanu, do které umístíme další vrstvy dortu. Krém na korpusu uhladíme a vložíme do lednice, aby zatuhnul.

Ingredience
  • Na želatinu:
  • 850 ml šťávy z kompotu
  • 1 vanilkový cukr
  • může být pár kapek citronu
  • 2 čtyři sáčky čiré želatiny v prášku
  • 2 sáčky červené želatiny v prášku
  •  
  • Na ovocnou vrstvu:
  • 2 celé kompotované broskve
  • 17 kompotovaných jahod
  • 1 kolečko kompotovaného ananasu
  • 1 čerstvé kiwi

Připravíme si ovocnou a želatinovou vrstvu. Kompoty rozděláme a přecedíme z nich šťávu, kterou si uchováme.

Ovoce osušíme papírovými utěrkami, aby na něm nezůstala přebytečná šťáva. Mohla by totiž rozmočit krém nebo se dostat navenek dortu. Větší kusy ovoce, jako broskve nebo kiwi překrájíme na půlky nebo čtvrtky a ozdobně vyskládáme na vrstvu máslového krému.

Ze šťávy uvaříme želatinu. Potřebujeme celkem 850 ml kompotové šťávy. Pokud ji máme méně, dolijeme šťávu vodou na požadovaný objem 850 ml. Přisypeme do ní čirou i červenou práškovou želatinu, vanilkový cukr a můžeme přidat i pár kapek citronu. Metličkou rozmícháme a přivedeme k varu. Jednu minutu vaříme, pak odstavíme.

Želatinu necháme chvilku zchladnout, ale ne moc, aby nám netuhla. Nejdříve ji opatrně po lžících přeléváme ovoce na dortu, aby se nám prostým litím nerozjelo. Když první vrstva želatiny zatuhne, dolijeme zbytek. Želatinová vrstva musí být tak vysoká, aby žádný kousek ovoce nevyčníval nad vrchní hranu dortu.

Takto připravený dort dáme přes noc ztuhnout do lednice. Potom ostrým nožem objedeme okraj dortu, aby se želatina oddělila od obruče a opatrně zdvihneme.

Nakonec namažeme bok dortu zbytkem máslového krému, který jsme si schovali do kelímku a na něj nožem nalepíme strouhaný kokos.

Jana Prudičová

Recept získala před 30 lety od kamarádky své maminky Marie Harcubové. Je vzpomínkou na slavné ovocné dorty z mléčného baru v Liberci. Dělá ho velmi ráda a je opravdu vynikající.

Přivítala nás už před domem, dokonce nám koupila přezuvky jako dárek a následně pozvala na výtečný masový vývar se zeleninou a drobením. Jako dezert se podávaly věnečky a větrníky. Užili jsme si krásný, sladký a slunečný den na severu naší země.

Patrik Rozehnal a Jana Prudičová