Over The Rainbow

19. březen 2020

Somewhere Over The Rainbow je název písně, kterou v roce 1939 nazpívala americká herečka a jazzová zpěvačka Judi Garland a vstoupila tak do srdcí miliónů diváků na celém světě. O více než 55 let později ji nazpíval i jeden havajský muzikant, který bohužel předčasně opustil své fanoušky.

Israel „Iz“ Ka’ano’i Kamakawiwo’ole. Říká vám to jméno něco? A co takhle ten tlustý muž z Havaje, který nazpíval tak krásnou píseň s názvem Over The Rainbow jen s doprovodem ukulele?

V roce 1994 byl zvolen nejlepším bavičem Havaje. Narodil se a také zemřel na Havajských ostrovech v jejich hlavním městě Honolulu. V roce 1997 byl oceněn několika cenami - zpěvák roku, bavič roku, album roku a nejlepší soudobé album roku na ostrovech Havaj. To vše ale sledoval jen ze své postele v nemocnici.

Iz trpěl morbidní obezitou, při výšce 188 cm vážil 340 kg. V červnu roku 1997 zemřel na dýchací problémy. Bylo mu pouze 38 let. Ten den byla na jeho počest zdvižena havajská vlajka a jako zvláštní čest bylo jeho tělo vystaveno v Havajském Kapitolu.

Somewhere over the rainbow way up high, tam někde nad duhou je cesta do nebe. Tuhle nádhernou jemnou píseň zná celý svět, tak si ještě jednou připomeňme, jméno toho, kdo ji vymyslel a nazpíval a sám sebe tak učinil věčným. Israel Kamakawiwoʻole.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.