Osud problematických garáží v karlovarské Jabloňové ulici je zpečetěn

29. leden 2014

Město Karlovy Vary připravuje demolici stovek garáží ve Staré Roli. Rozsáhlé území o výměře zhruba 17 tisíc m², kde v minulé době opakovaně vznikaly černé skládky a které se stávalo útočištěm zlodějů, vandalů a bezdomovců, by se do budoucna mohlo stát atraktivní lokalitou pro podnikatele.

Objekty vystavěné na pozemcích města koncem osmdesátých let jejich majitelé v předchozích letech postupně přestávali užívat a udržovat. Proto se město snažilo získat všechny objekty do svého vlastnictví. Tato čtyři roky trvající procedura byla zdárně ukončena, garáže nebo torza staveb nacházející se na pozemcích města Karlovy Vary byly v naprosté většině převedeny do majetku města. Přípravy na fyzickou likvidaci jsou již v plném proudu.

„V současné době máme již k dispozici projektovou dokumentaci k demolici více jak čtyř stovek garáží v Jabloňové ulici, nyní bude záležet na zastupitelích města, zda na svém jednání v úterý 28. ledna uvolní potřebné finance na realizaci tohoto záměru,“ vysvětluje náměstek primátora města Petr Bursík.

Projektová dokumentace počítá s náklady na demolici garážového areálu ve výši 7,3 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že výběr dodavatele demoličních prací proběhne formou veřejné soutěže, předpokládám, že se nám podaří zajistit cenu výrazně nižší. V každém případě pokládám prostředky vynaložené do demolice garáží za přínosnou investici do této lokality. Z mapy města tak zmizí problematické místo a naopak získáme prostor, který budeme moci v souladu s územním plánem nabídnout podnikatelům k rozšíření jejich aktivit,“ uzavírá náměstek Bursík.

Černá skládka v Jabloňové ulici v Karlových Varech

Demolice se nedotkne několika řad garáží na soukromých pozemcích v přední části areálu. Zde bude město Karlovy Vary provádět pravidelný úklid v rámci údržby celé lokality.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio