Ostrovský Letohrádek ozvláštnily podivuhodné světelné a zvukové konstrukce

7. červen 2019 08:30

Galerii v ostrovském Letohrádku ozvláštnily podivuhodné instalace Roberta Vlasáka, které jsou založené na zvuku a pohybu. Patří k nim například instalace Tabula rasa v podobě obří gramofonové desky nebo modře zářící tubus nazvaný Nasávač elektrostatický. 

„Ústecký sochař Robert Vlasák vyrůstal v Podlesí nedaleko Ostrova, tak mu jeho prostředí nepřijde neznámé. V přízemí Letohrádku představil v rámci výstavy nazvané Rozhraní mechanicko-akustickou instalaci, která připomíná historii budovy,“ uvedla kurátorka Michaela Šárköziová s tím, že přiblížil dobu, kdy ostrovské panství patřilo druhému majiteli z rodu Sasko-Lauenburků Juliu Františkovi, který část Letohrádku využíval jako alchymistickou laboratoř. 

Speciálně pro prostor Letohrádku vytvořil Robert Vlasák akustický objekt Tabula rasa. Inspirací mu byla nejen akustika ústřední haly, ale také gramofon. Uprostřed hlavního prostoru se tak otáčí obří deska, ovšem bez drážek. 

„Je to dva metry široká ocelová deska,“ upřesnil Vlasák. Na desce nejsou drážky, přesto díky čtyřem přenoskám vnikají čtyři druhy zvuků, které se vzájemně mísí. K desce jsou připojeny i reproduktory na stojanu, který se díky zvukovým vlnám sám otáčí.

Další z instalací se jmenuje Nasávač elektrostatický. Je umístěn v samostatné temné místnosti a uvnitř je modře světélkující tubus vydávající zvuky. Z něj díky statické elektřině různě povlávají vlákna. „Vytvořil jsem takovou hypotetickou situaci jakýchsi tvorů, které nasávají statickou elektřinu, jsou pokryté hliníkovou fólií, aby se mohly pohybovat,“ popsal autor. Další z instalací je zvuk zvaný Prazvuk, který mohou slyšet příchozí ve sluchátkách umístěných na sloupku.

V současné době působí Robert Vlasák na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně na Fakultě umění a designu, jako vedoucí ateliéru Přírodní materiály. Výstava jeho prací bude k vidění v ostrovském Letohrádku do neděle.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio