Ostrovskou knihovnu najdete v paláci, v Paláci princů

2. únor 2023

Městská knihovna v Ostrově byla jedním z prvních kulturních zařízení v Ostrově fungujících po 2. světové válce. Svou činnost zahájila již v roce 1945 a navázala na tradici české menšinové knihovny, která vznikla v roce 1928.

Poskytuje služby široké veřejnosti. Zvláštní důraz je kladen na služby pro děti, mládež a studenty, včetně role sociální (služby seniorům, sociálně slabým a handicapovaným). Knihovna sídlí v historické budově Paláce princů, která dříve sloužila Střední průmyslové škole.

Zájemci uvnitř najdou čítárnu – studovnu, hudební a filmové oddělení, nebo klubovnu i učebnu. Zvláštností je výstavní sál známý jako Oranžerie Václava Havla. Jedná se o podlouhlou vysokou místnost s prosklenou stěnou a pohledem do parku. Je vhodná pro pořádání výstav, koncertů, divadelních představení a jiných akcí.

Ostrovská knihovna nabízí všechny standardní služby, včetně akcí pro veřejnost. Mezi ty patří například křížovkářské podvečery, virtuální Univerzita třetího věku, hraní deskových der, programování pro děti, jazykové kurzy pro cizince, ale i výstavy, besedy nebo přednášky.

Spustit audio