Ostrov připravuje úpravy prostranství u Domu kultury, vznikne tam památník politickým vězňům

22. únor 2022 10:55

Město Ostrov připravuje stavbu památníku bývalým politickým vězňům. Umístěný bude v centru města na volném prostranství, poblíž kulturního domu.

Nové pietní místo připomene lidi, kteří byli v 50. letech minulého století věznění v nedalekých jáchymovských lágrech a zároveň se podíleli na budování Ostrova. Památník bude mít podobu osmimetrového sloupu a jeho součástí bude periskop. Navrhla ho architektka Tereza Kupková – Kabelková.

„Už dlouho pracujeme na památníku politickým vězňům, který má stát v prostoru mezi domem kultury a ČSOB. Je to prostor zrcadlově s domem kultury, na druhé straně je krásný park Oty Hofmana, ale tento prostor už od 50. let zůstal nedokončený,“ přiblížil místostarosta Marek Poledníček z KDU-ČSL. 

Instalaci památníku budou předcházet úpravy parku, na které teď město připravuje projektovou dokumentaci. „Upraví se síť cest, vznikne tam nová diagonální cesta. Zhruba uprostřed by měl být ten památník a periskop, který umožní pohled na sousoší Jaroslava Šlezingra, což je jedna z ústředních postav komunistické totality. Je to sochař, který zemřel v jáchymovském lágru u Rudé věže smrti,“ přiblížil Poledníček.

Náklady na úpravy prostranství se pohybují kolem deseti milionů korun, z toho dva miliony by mělo stát vybudování památníku. Radnice počítá s realizací projektu v letošním či příštím roce.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio