Ostrov na Karlovarsku podpoří zahrádkáře. Chce vybudovat i nové osady

25. březen 2019 12:00

Ostrov snížil nájemné za zahrádky na polovinu a zároveň hledá další lokality pro nové zahrádkářské osady. Zájem je o ně velký.

S nadsázkou by se dalo říct, že Ostrov je rájem zahrádkářů. Je tam totiž nejpočetnější organizace Českého zahrádkářského svazu v republice, která má podle jejího předsedy Petra Kadlece 801 členů. Na území města se nachází celkem 826 zahrádek. Jednou z největších zahrádkářských lokalit je osada u zimního stadionu, kde jich je téměř 350.

V Ostrově je zkrátka zahradničení populární a noví zájemci dnes v podstatě nemají šanci zahrádku získat, Jak potvrdil Petr Kadlec, když se někdo rozhodne, že zahrádku opustí, tak už má většinou zájemce z rodiny nebo známých, kterému ji přenechá. Přitom každý rok na jaře se svazu hlásí zhruba 30 až 40 lidí, kteří by měli o zahradu zájem. Proto teď město hledá pro zahrádkářské osady nové lokality.

Většina zahrádek je na městských pozemcích

Město podle starosty Jana Bureše hledá místa přednostně s městskými pozemky, protože tam by bylo z hlediska vlastnických vztahů jednodušší zahrádky vybudovat. Jde například o pozemky nad Tescem, kde by mohly být, další by mohly být u příjezdu do města u Lidlu nebo na konci Krušnohorské ulice nad nádražím. Tři poměrně velké lokality jsou pak na soukromých pozemcích, nad firmou Papos. Termín, kdy by se první nové zahrádky mohly objevit, nechtěl starosta Ostrova upřesnit s tím, že na jejich přípravě město intenzivně pracuje.

Zálibu obyvatel podpořila radnice i jinak. Nájem snížila na polovinu. Z celkového počtu více než osmi set zahrádek je většina na městských pozemcích, přesně jde o 670 zahrádek. Podle starosty Jana Bureše snížení nájmu představuje pro město výpadek zhruba 300 tisíc korun ročně, což si město o velikosti Ostrova podle starosty může dovolit.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio