Organizace Náhradním rodinám nabízí řadu terapií. Jak poznat, že ji dítě potřebuje?

14. únor 2022

V roce 2011 vznikla v Karlovarském kraji historicky první organizace s názvem Náhradním rodinám. Kromě podpory pěstounství nabízí také řadu terapií.

„Organizace vznikla na podporu pěstounství a náhradní rodinné péče. Naším cílem je doprovázet pěstounské rodiny tak, aby se jim jejich práce dařila, aby děti byly spokojené v té náhradní době a aby i ti náhradní rodiče vše zvládali líp,“ uvedla Šárka Bystroňová, ředitelka organizace Náhradním rodinám.

Podle ní je o pěstounství spousta mýtů. „Pěstouni jsou obyčejní lidé, kterým se nějakým způsobem vyprazdňuje jejich rodinné hnízdo. Měli by to být lidé, kteří mají už nějaké rodičovské zkušenosti a cítí se nevyužití, baví je pracovat s dětmi. Takové lidi hledáme,“ řekla Bystroňová s tím, že by motivací určitě neměly být finance.

Organizace nabízí kromě podpory pěstounství také celou řadou odborných služeb. Patří mezi ně například asistovaný kontakt, rodinné konference, vzdělávání pro školy, ale také různé terapie pro děti.

Jak poznat, že vaše dítě potřebuje pomoc? „Prvotní bývá, že rodič říká, že je něco divně, že se dítě začíná chovat divně. To slovo indikuje různé způsoby chování dítěte. Můžou to být úzkostné projevy, adaptační potíže, neurotické projevy jako zvracení, pomočování nebo bolesti bříška. Jde o takové věci, které nejsou nijak podložené lékařským nálezem, ale přeci jen se nějak projevují,“ upozornila ředitelka organizace Náhradním rodinám.

Jak vypadá taková terapie hrou? Komu je určená? A jak zvládají děti dnešní dobu? Nejen na to se David Forst zeptal Šárky Bystroňové. Poslechněte si rozhovor!

 

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio