Opravou prochází další část areálu v Kyselce. Novinkou je park a chystá se i muzeum

8. listopad 2015

Karlovarské minerální vody (KMV) upravují další část areálu někdejších lázní v Kyselce. Vedle domu Stalburg vznikl park, který nahradil nepotřebnou nevzhlednou garáž. Originální pojetí lavic přitom navazuje na původní úzkokolejku, která kolem vedla.

„Chtěli jsme, aby prostranství mělo nějakou myšlenku. Architekt přišel s nápadem využít zbytky úzkokolejné trati. Masivní dřevěné lavice jsou tak na kolečkách a jezdí po úzkých kolejích," říká právník KMV Martin Hanzl.

Z bývalé garáže, která sloužila jako požární zbrojnice a posléze jako sklad, zůstaly části kamenných obvodových zdí. I ty budou sloužit k posezení. Kolem nich byla vysazena zeleň a položen travní koberec.

Proti zbourání garáže v minulosti protestovala památková asociace ASORKD. Odbor památkové péče karlovarského magistrátu ale dal svolení k její demolici.

Ačkoli má park sloužit hlavně lidem bydlícím ve vedlejším domu Stalburg, přístupný bude i veřejnosti. Vybudování odpočinkové zóny včetně demolice a projektu stálo téměř 2 miliony korun.

Pokračují i práce na využití pavilonu Löschner. Vzniknout v něm má muzeum značky Mattoni. Podle Hanzla už byla schválena poslední verze budoucí podoby muzea a pavilon se může začít upravovat. Nové muzeum by mohlo první návštěvníky přivítat v květnu příštího roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio