Okupace a vznik protektorátu v březnu 1939 život na Karlovarsku nijak neovlivnily

12. březen 2019 12:00

Karlovy Vary byly při okupaci v roce 1939 už součástí tehdejší nacistické říše. Stejně jako celé Sudety bylo město k Německu připojeno na základě Mnichovské dohody na podzim 1938.

Okupace a vznik protektorátu v březnu 1939 tak život ve městě prakticky nijak neovlivnily, Čechů tam žilo jen minimum. Například v Becherově vile tehdy sídlila regionální úřadovna SS (Schutzstaffel), řekl historik karlovarského muzea Jan Nedvěd.

„Pohraničí se události z 15. března 1939 prakticky nijak netýkaly. Češi již byli odsunuti a ti, co tady zůstali, byli většinou ze smíšených manželství. Lidé tu oslavovali myšlenku pangermanismu a vítězství německé říše, přestože reálně žili v nacistické totalitě,“ popsal Nedvěd.

Na toto období historie Sudet se podle něj zapomíná. I literatury k ní existuje málo, většina pochází z pera německých autorů a do češtiny bylo dosud přeloženo jen minimum. I pro historiky tak mapování života v Karlových Varech na konci 30. let minulého století představuje někdy spíše skládání jednotlivých útržků.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio