Muži 15. března 1939

11. březen 2019

Vyhlášení tzv. Protektorátu Čechy a Morava před 80 lety otevřelo jednu z nejtemnějších kapitol v historii českého národa. Psali ji běžní občané, politici, vojáci. Byli mezi nimi lidé stateční, ale i zrádci. Vybrali jsme 7 mužů, kteří podle nás měli k tragickému dni okupace velmi blízko. Jaké byly jejich role? To odhaluje historický seriál Jaroslava Skalického. Celý týden každé ráno po 8:45.

Pro nacistické Německo mělo ovládnutí zbytku Československa v roce 1939 velký význam. Vůdce Adolfa Hitlera přitahoval hlavně bohatý zbrojní průmysl. V rámci svého plánu na vytvoření Třetí říše si nemohl dovolit žádnou chybu. I proto měla násilná okupace před zbytkem světa vypadat jako pacifikace, kterou si Češi sami přejí…

1) Emil Hácha: Spolupracoval se zlem, aby ho zmenšoval

Seriál Muži 15. března 1939 otevírá v příběh Emila Háchy – muže, kterého Hitler postavil tvrdým nátlakem do neobyčejně těžké situace. Co všechno předcházelo jeho rozhodnutí a jaké následky to mělo pro tehdejší protektorát? To odhaluje 1. díl této historického výpravy do nejtemnějšího období naší novodobé historie.

2) František Moravec: Emigrací si zachránil život

14. března 1939 odletělo letadlo se šéfem zpravodajského oddělení jen těsně před nadcházející německou okupací. František Moravec uletěl nacistům i se seznamem agentů v Německu a dalšími tajnými dokumenty. Jaký byl jeho následný život přibližuje další díl seriálu Muži 15. března 1939.

3) Konrad Henlein: Chtěl zničit Československo, pak spáchal sebevraždu

Na podzim roku 1938 byl Konrad Henlein na vrcholu své politické kariéry. Plamennými projevy strhával své soukmenovce k šílenství. Následoval však strmý pád, po němž spáchal sebevraždu.

4) Rudolf Beran: Komunisté z něj udělali zrádce a kolaboranta

Kolaborant a zrádce národa – tak označovala poválečná národní fronta v čele s komunisty tehdejšího předsedu vlády Rudolfa Berana. Ve skutečnosti jeho příběh vypadá trochu jinak. Vystupoval proti diktaturám – to si jeho strana udržela i v těžké době po Mnichovu, kdy se stal předsedou vlády Československa.

5) K. H. Frank: Měl na svědomí smrt těch nejstatečnějších Čechů

Jeho veřejnou popravu na dvoře pankrácké věznice sledovalo 5 tisíc lidí. Nejmocnější muž v protektorátu přestal definitivně trýznit český národ v květnu roku 1946. Šlo o nejnenáviděnějšího muže v Československu. Popravu mu všichni přáli.

6) Emanuel Moravec: Symbol kolaborace s nacistickými okupanty

Češi si o něm vyprávěli anekdoty, ale báli se ho. Někdejší respektovaný novinář a stoupenec prezidentů Masaryka i Beneše veřejně prosazoval své demokratické postoje. Nacistické Německo bral jako největšího nepřítele Československa. O to víc pak šokoval jeho zásadní obrat v názorech po uzavření mnichovské dohody. Dospěl k závěru, že jediná a nevyhnutelná cesta, jak zachránit český národ, je spolupráce s Třetí říší.

7) Alois Eliáš: Za odbojovou činnost ho gestapo popravilo

Nejhorší období v historii českého národa, během nacistické okupace, vydal Adolf Hitler jasnou zprávu o tom, že nic a nikdo nebude stát v cestě jeho záměrům k ovládnutí světa. Obětí těchto plánů se stal i Alois Eliáš, kterého nacisté za odbojovou činnost popravili.

Den po dni tento týden mapujeme role mužů, kteří měli v roce 1939 vliv. Poslouchejte jejich příběhy vždy po 8:45.

autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio

Související

  • 80 let od nacistické okupace 1939

    Živá, zpravodajská rekonstrukce Českého rozhlasu Radiožurnál. Sedmihodinové vysílání minutu po minutě. Poslechněte si celé archivní záznamy a speciál vysílání.

  • Muži 15. března 1939

    Bude to 80 let od vyhlášení tzv. Protektorátu Čechy a Morava. Vybrali jsme příběhy 7 mužů. Jaké byly jejich role v roce 39? To odhaluje seriál Jaroslava Skalického.