Odhalení zrekonstruované kašny se sochou Goetha v Aši se chystá na konec září

15. srpen 2014

Revitalizace Goethova náměstí v Aši patří, spolu se stavbou školného hřiště v Okružní ulici, mezi největší investiční akce v letošním roce. Zahájena byla počátkem března.

Termín dokončení byl původně na konci prázdnin. Nakonec po dohodě se zhotovitelem došlo k jeho posunutí na 15. září. Slavnostní předání náměstí veřejnosti a spuštění rekonstruované kašny se sochou J. W. Goetha proběhne 26. září.

V současné době se pracuje na površích, téměř hotová je komunikace, probíhající náměstím, dláždí se parkovací plochy a chodníky. Po instalaci nádrže na vodu a vyhotovení betonového základu se už sestavuje do původní osmihranné podoby kašna, demontovaná z náměstí v roce 2008 při rekonstrukci přilehlé Hlavní ulice.

Změnu brzy pocítí i chodci, procházející kolem náměstí po chodníku u Hlavní ulice. Část chodníku v délce zhruba 50 metrů se totiž zruší, beton na jeho ploše nahradí zeleň a chodník se posune dovnitř náměstí. Tím dojde částečně k oddělení náměstí od rušné dopravní tepny.

Památník Goetha s kašnou pochází z roku 1932, odhalen byl u příležitosti 100. výročí Goethova úmrtí. Připomíná básníkovy pobyty v Aši v letech 1806 – 1823.

Kašna je spolu s domem v Zámecké ulici jedinou původní stavbou na ploše bývalého historickém náměstí, kde byly všechny ostatní budovy v průběhu 50. a 60. let minulého století zbourány.

Revitalizace Goethova náměstí v Aši
autor: Radim Jehlík
Spustit audio