Ocet 4 zlodějů pomůže jak s dezinfekcí rukou, tak s úklidem před Vánocemi

19. prosinec 2020

Je to úžasný dezinfekční prostředek pro zevní i vnitřní použití i vánoční úklid, chválí Ocet čtyř zlodějů Jana Vlková, autorka květinových kuchařek.

Historka popisující původ receptu se vztahuje k morové epidemii v Marseille. „Tenkrát tam zemřelo hodně lidí, ale byla skupina čtyř zlodějů, kteří se oddávali rabování a vůbec nic se jim nestalo. Nakonec je policie chytila a vyslýchala tak dlouho, až zloději prozradili, co je před morem chrání. Vydali tajný recept na takzvaný Ocet čtyř zlodějů,“ vypráví Jana Vlková.

Česnek a bylinky s dezinfekčním účinkem naložené v octě

Pokud patříte mezi příznivce sběru a sušení bylinek, najdete potřebné ingredience pro Ocet čtyř zlodějů ve své spíži. V opačném případě zajděte do některé bylinné lékárny. „Základní složkou je česnek a pak sušené byliny, může to být rozmarýn, levandule, saturejka, šalvěj, pelyněk, máta. Z exotických rostlin můžeme přidat muškátový oříšek, hřebíček, skořici,“ vyjmenovává Jana Vlková. Všechny naložíte do octa na 7 až 14 dní, pak slijete a můžete používat.

Ocet čtyř zlodějů má široké použití. „V současné době se nejlépe hodí jako dezinfekce na ruce. Je možné jím občas i umýt pleť, když máte nějaké pleťové potíže. A v domácnosti se tímto octem dá omývat cokoli, kuchyňská linka, okna, psací stůl… Na všechno, co byste myli chemickými dezinfekčními prostředky, použijete Ocet čtyř zlodějů. Zředěným vodou můžete i kloktat, jestliže vás trochu bolí v krku,“ doporučuje autorka květinových kuchařek.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio