Obyvatele Jáchymova čeká kromě voleb i místní referendum

8. říjen 2021 08:25

Na některých místech budou lidé v pátek a v sobotu kromě volby zástupců do Poslanecké sněmovny rozhodovat i v místních referendech. To čeká taky obyvatele Jáchymova. 

Obyvatelé Jáchymova se můžou v referendu vyjádřit k prodeji městských pozemků, na kterých chce soukromý investor vybudovat Stezku v oblacích. Zatímco vedení města záměr nové turistické atrakce podporuje a referendum původně vyhlásit nechtělo, opozice zajistila dostatek podpisů pro jeho konání.

„Je to tak zásadní projekt, který tady dosud nebyl. Chtěli jsme, aby si lidé mohli rozhodnout o té výstavbě a investičním záměru sami. Opravdu totiž zasáhne do jejich životů na několik desetiletí,“ uvedl opoziční zastupitel a iniciátor referenda Michal Baláž. Společně s dalšími obyvateli získal 615 platných podpisů od lidí, kteří konání referenda podpořili.

Projekt plánuje moravský investor už víc než dva roky

Na veřejném projednání v Jáchymově ho lidem představil Petr Zeman ze Skiareálu Klínovec: „Za hlavní přínosy považuji hlavně to, že se umožní takzvaným hendikepovaným lidem vstup do přírody. Pod tím hendikepem si představuji všechny skupiny, které nemají možnost se dostat do těžších částí přírody. Stezka bude i nadregionální magnet,“ řekl.

Čtěte také

Pro stavbu potřebuje investor odkoupit zhruba 3 tisíce metrů čtverečních pod nejvyšším vrcholem Krušných hor, Klínovcem. S vedením města se předběžně domluvili na prodeji pozemku za 6 milionů korun a pronájmu pod přístupovou lávkou za jeden milion ročně.

Podle opozičního zastupitele Štěpána Dvořáka jsou ale částky, které domluvilo vedení města s investorem před dvěma roky, zastaralé: „Vzhledem k tomu, že se o tom jednalo před dvěma lety, od té doby se událo hodně. Ceny nemovitostí a pozemků tady rostou. Myslím si, že cena je nízká a stálo by za to ji ještě přehodnotit.“

V místním referendu můžou lidé rozhodovat 8. a 9. října. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit víc než 35 procent oprávněných voličů, tedy přibližně 660 lidí.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio