Krušnohorská stezka v oblacích stále budí rozpaky. Část veřejnosti s projektem dál nesouhlasí

11. červen 2021 12:35

K výstavbě stezky v oblacích pod nejvyšším vrcholem Krušných hor Klínovcem se mohli vyjádřit obyvatelé Jáchymova. Záměr soukromého investora vzbudil negativní i pozitivní emoce.

Panorama Krušných hor by se mohlo během jednoho roku zásadně změnit. Pod nejvyšším vrcholem Klínovcem chce soukromý investor vybudovat stezku v oblacích neboli Skywalk. Podporovatelem nové turistické atrakce je město Jáchymov, které je zároveň vlastníkem pozemků, kde by měla stezka vzniknout. Proti záměru se ale staví například město Boží Dar.

Veřejné projednání projektu Stezka v oblacích

Na čtvrtečním veřejném projednání v Jáchymově, které trvalo přes tři hodiny, zazněly názory odpůrců i podporovatelů projektu. „Je to trošku něco jiného, už nejsem radikálně proti, spíše jsem skeptik a mám obavy z toho, aby to nedopadlo jinak,“ řekl jeden z jeho účastníků Jaroslav Kulhavý.

Stezka v oblacích by měla být 500 metrů od osy klínoveckého vysílače. Vysoká bude 50 metrů, neměla by tak přesáhnout výšku bývalého hotelu na vrcholu Klínovce. Stezka bude dřevěná s ocelovou konstrukcí, součástí bude například i naučná trasa.

Podporovatelé v projektu vidí velký plus pro turismus

„Osud skiareálu a vůbec Klínovce nám leží na srdci. Vkládáme velkou naději, že nám to přinese další práci, která je teď důležitá. Podle mého názoru region v okolí Jáchymova nemůže mít větší atrakci,“ uvedl Karel Denk, ředitel lázeňského komplexu Curie, který patří mezi podporovatele projektu.

„Za hlavní přínosy považuji hlavně to, že se umožní takzvaným hendikepovaným lidem vstup do přírody. Pod tím hendikepem si představuji všechny skupiny, které nemají možnost se dostat do těžších částí přírody. Stezka bude i nadregionální magnet,“ řekl Petr Zeman ze Skiareálu Klínovec, který je partnerem moravského investora. Podle něj by měla být stezka také přínosem pro podnikatele v okolí.

Zničí netknutou přírodu, upozorňují odpůrci

Odpůrci upozorňovali, že podporou masivního cestovního ruchu se navýší dopravní komplikace zejména v Jáchymově, který leží na jedné z hlavních příjezdových cest na Klínovec. Chybí podle nich také parkovací místa. Stezkou v oblacích a podobnými projekty se podle některých zničí zdejší netknutá příroda, plánovaná stavba se stane rušivým elementem vrcholu Klínovce.

Proti výstavbě Skywalku se postavil například i opoziční jáchymovský zastupitel Michal Baláž. Ten radnici navrhuje, aby o projektu stezky v oblacích mohli rozhodnout lidé v místním referendu: „Je to natolik zásadní projekt, který ovlivní životy lidí na zhruba 50 let. Myslím si, že by lidé měli dostat šanci se vyjádřit.“ Vedení radnice ale vyhlášení referenda nepovažuje za nutné.

Investor potřebuje pro výstavbu získat pozemek v majetku Jáchymova. Další část pro přístupovou stezku plánuje město pronajímat. O prodeji pozemků budou rozhodovat jáchymovští zastupitelé v září. Pokud ho schválí, může investor požádat o stavební povolení.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související