Obrazy v ostrovské knihovně představují spojení s vesmírem

6. březen 2019 13:30

Obrazy inspirované snovými krajinami vzdálenými stovky světelných let představuje výstava Spojení s vesmírem malířky Magdy Preising v Městské knihovně Ostrov. 

K malování si našla svou vlastní, osobitou cestu. Původním impulzem byl kurz automatické kresby. Osvojila si teorii, že do obrázku lze přenést energii, která pak vyzařuje do okolí. „Každý v sobě nosíme ukryté nádherné obrazy. Jsou však uloženy velice hluboko a je na nás, spatří-li světlo světa. Z hlubin vyplouvají obsahy, které se někdy udály, situace, které prožíváme,“ poznamenává malířka.

„Cítím jakousi pomoc z vesmíru, která vede mou ruku, a já tvořím,“ popisuje, jak prožívá svou práci, při níž používá akrylových barev. K její oblíbené barvě patří modrá. Výsledkem jsou snové obrazy fantaskních planet, mlhovin i neznámých rostlin. Ne náhodou. „Maluju zásadně v noci. Potřebuju atmosféru klidu, díky které se mohu silně koncentrovat. Energetická vibrace už obstará vše potřebné k tomu, abych se dostala jemně a nenásilně k cíli,“ vylíčila Magda Preising. 

Výstava obrazů Magdy Preising nazvaná Spojení s vesmírem bude k vidění v městské knihovně Ostrov do konce března 2019.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio