Obézních dětí přibývá. Na lázeňské pobyty se jim ale nechce

7. červen 2022 09:15

Do dětských lázní Kynžvart na Chebsku se po koronavirové pandemii nevrací pacienti. Lázně proto začaly některé procedury nabízet i dospělým klientům. Pobytů je ale stále výrazně méně než před covidem.

Léčebné lázně Lázně Kynžvart na Chebsku mají až o třicet procent méně pobytů než měly před pandemií. Během posledních dvou let se totiž velká část dětských pacientů léčila v domácím prostředí a teď už se do lázní nevrací. „Před covidem jsme léčili zhruba 1500 dětských pacientů, v roce 2021 už jen 1000,“ potvrdil ředitel Lázní Kynžvart Jan Ludvík.

V Lázních Kynžvart se děti nejčastěji léčí s respiračními problémy. V posledních letech přibylo pobytů dětí s ekzémy nebo kvůli obezitě. Podle regionální zástupkyně praktických lékařů pro děti a dorost Jany Vyhlídkové lázeňskou léčbu často odmítají nejen rodiče, ale i samotné děti.

„Velmi často nabízím obézním dětem lázně, protože obezita za poslední dva roky velmi přibyla. Protože se to týká hlavně náctiletých, většina z nich se nechce moc hýbat a slevit ze svého stravovacího režimu, tak tam nechtějí,“ řekla.

Na nižší počet lázeňských pobytů pro děti může mít vliv i složitá administrativa, kterou musí pediatři vyplňovat. „Je to celkem náročné, hlavně časově. Lázeňský poukaz je několikadílný a je to minimálně půlhodina po pracovní době,“ dodala Vyhlídková.

S návratem dětských pacientů by podle vedení kynžvartských lázní pomohlo navýšení hranice věku, do které by děti mohly mít doprovod zdarma. Teď má na něj nárok jen dítě do 6 let. Potom si musí rodiče pobyt hradit sami. Doprovod dítěte v lázních je pak vyjde na desítky tisíc korun.

Lázně chtějí klientelu nalákat také na nové procedury. Od letošní sezony nabízí takzvanou hipoterapii. Jedná se o rehabilitační metodu, která využívá specifický pohyb koně při chůzi. V současnosti proškolují personál a připravují i koně.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio