Obec Šemnice brání starý most. Kromě fotopasti chystá na neukázněné řidiče vysoké pokuty

9. listopad 2015

V Šemnici u Karlových Varů ničí nedávno opravený most projíždějící kamiony. Jejich řidiči nerespektují zákazové značky a svými soupravami poškozují dřevěnou mostovku, železné zábradlí i betonové sloupy. V posledních měsících se situace sice zlepšila, radnice a Krajský úřad ale připravují další opatření.

„Poškození je viditelné. Je poškozené je boční trámoví vlastní mostovky, stejně tak na druhé straně. Osobní doprava tohle neudělá,“ říká starosta Šemnice Vladislav Tůma.

Přes železný vojenský most právě projelo osobní auto. Stará konstrukce pokrytá nedávno položenou dřevěnou mostovkou sice zaskřípala, jinak se nic nestalo. S průjezdy kamionů je to horší.

„Ta mostovka je rekonstruovaná před třemi lety. Když na to najede těžký kamion, tak se samozřejmě povolují upínací prvky. Řešíme to s Krajskou správou a údržbou silnic. Vždycky se to nějak opraví a dotáhne,“ popisuje Tůma.

Kamiony vážící přes 13 tun by se na mostě objevit vůbec neměly. Zákazové značky hovoří jasně. Jenže přes most si těžká nákladní auta cestu do blízké stáčírny minerálních vod zkracují prakticky neustále. Za pomoci Krajského úřadu se ovšem letos v létě situace začala lepšit. Opatření, které pomohlo, je fotopast.

Šemnický most je ve vlastnictví Karlovarského kraje, a ten chystá další opatření. „V této chvíli se ve stáčírně domluvili se svými dopravci, že v případě, že některý z jejich kamionů projede po tomto mostě, bude pokutován ve výši 50 tisíc. A to už je vysoká pokuta, aby si byli schopní své řidiče usměrnit, kudy mají přesně jezdit,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Starý most v Šemnici u Karlových Varů je v ohrožení

Padesátitisícová pokuta pro řidiče kamionů nemá být jediným strašákem. Kraj chce za pomoci policie vybudovat přímo na silnici vedoucí k mostu nějaký druh zábrany, aby se nákladní vozy k mostu dostat vůbec nemohly.

„V této chvíli to vypadá, že nám policie umožní vytvořit fyzické zábrany, aby tyto kamiony nemohly na tento most vjíždět,“ dodává Pánik.

Šemnický most pochází z 50. let minulého století. Vojenská konstrukce je sice zastaralá, svému účelu ale stále dobře slouží. A sloužit musí dál, protože na výstavbu nového mostu Krajský úřad peníze nemá.

autor: zdt
Spustit audio