O zápis Krušnohoří na seznam UNESCO se požádá za rok

1. únor 2013

Nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří k zápisu na seznam UNESCO je výrazem úcty a respektu ke kulturnímu dědictví naší země.

Shodli se na tom noví radní pro oblast kultury a památkové péče z Karlovarského a Ústeckého kraje na setkání s náměstkyní Ministerstva kultury Annou Matouškovou v Praze. Karlovarský kraj na setkání zastupoval krajský radní Oleg Kalaš, za Ústecký kraj se účastnila radní Jitka Sachetová.

Hlavním cílem setkání bylo navázat spolupráci se zástupci nových krajských politických reprezentací a pokračovat v přípravě společné česko-německé nominace statku Hornická kulturní krajina Krušnohoří/Montanregion Erzgebirge k zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

„Měli jsme možnost podrobně se seznámit s historií procesu přípravy nominace i s jejím současným stavem. Oba kraje deklarovaly svou podporu projektu. Zápis na seznam UNESCO pro nás znamená zásadní zvýšení prestiže Karlovarského kraje mezi ostatními destinacemi, navíc oba dva kraje a jejich obce se ke své montánní tradici a k jejímu dědictví hrdě hlásí,“ zdůraznil Kalaš.

Na přípravě nominace spolupracují na české straně Ústecký a Karlovarský kraj a dotčené obce – Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná, Abertamy, Krupka a Měděnec. Byla navázána oficiální spolupráce mezi Českou republikou, kterou zastupuje ve věcech UNESCO Ministerstvo kultury ČR, a Svobodným státem Sasko, který zastupuje Státní ministerstvo vnitra. Společná oficiální žádost o zápis bude předložena Centru UNESCO Spolkovou republikou Německo v únoru 2014.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio