O pěstounství není velký zájem. Pomoci má i výstava v krajské nemocnici

11. duben 2016

Vestibul Karlovarské krajské nemocnice zaplnily fotky, obrázky i výrobky pěstounů a jím svěřených dětí. Expozice je součástí kampaně Staň se pěstounem. V regionu totiž náhradní rodiče chybí a hejtmanství to chce změnit.

Problém se ale netýká jen Karlovarského kraje, ale celé České republiky. V dětských domovech a kojeneckých ústavech čeká na náhradní rodinu téměř 9 tisíc dětí. Pěstounů je ale málo, říká Barbora Křižanová s organizace Lumos, která se hledáním pěstounů zabývá.

„Čelíme léta kritice různých evropských organizací právě pro vysoký počet dětí umístěných do ústavu, a to včetně dětí nejmenších, tedy novorozenců a dětí do tří let. Ta čísla se samozřejmě mění, místy klesají. Bohužel ten pokles není až tak rychlý, jak bychom si představovali a přáli,“ tvrdí Křižanová.

V Karlovarském kraji je v ústavech 330 dětí

Hejtmanství se problémem chybějících pěstounů začal zabývat na konci ledna letošního roku. „Od začátku kampaně v měsíci únoru se přihlásilo 18 potencionálních pěstounů a v březnu dalších osm. Takže je zde nárůst oproti minulosti. Jsem rád, že kampaň má odezvu a že občané našeho kraje uvažují o tom, že by pomohli a že by si případně děti nějakým způsobem vzali,“ , doplňuje náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Stát se pěstounem ale není jednoduché. Děti, které se dostávají do pěstounské péče, už prožili nějaké zklamání a nesou si trauma, popisuje Dana Drašnarová z organizace Dobrá rodina.

„Tudíž i některé výchovné metody nebo některé věci, které ve standardní rodině fungují, na tyto děti nefungují. Děti se nevědí rady s normálními životními situacemi. Cítí a prožívají je jinak. Také na ně jinak reagují. A proto je velmi obtížné se k nim přiblížit a model běžné rodiny a péče o dítě přetransformovat do toho, že ty věci musím vidět a dělat trochu jinak,“ myslí si Drašnarová.

„Z tisícovky lidí, kteří projeví zájem, zhruba 100 lidí dále usiluje o prohloubení informací a zvažuje tu možnost, že by se mohli stát pěstouny. Do kurzu, které mají připravit tyto lidi, se dostává zhruba 10 lidí. Z tisícovky tedy máme deset zájemců stát se náhradním rodičem. A to ještě není konečně číslo. Může se stát, že i z těchto 10 lidí se během kurzů zjistí, že opravdu vhodnými je mezi nimi jenom polovina,“ vypočítává Drašnarová.

Svého rozhodnutí nelituji, říká jeden z pěstounů

Před rokem se stal pěstounem Petr Zmuda. Společně s přítelkyní vychovávají dnes už tříletého Radka. Jak říká, úskalí bylo a ještě bude hodně. Svého rozhodnutí ale nelitují.

„Jsme rádi, že jsme mu mohli dát zázemí a že nás má. Když spadne a rozbije si kolínko, že jsme to my, kdo mu ho pofouká. Že to není každý den někdo jiný. A že s námi žije ten náš každodenní život. A to si myslím, že je to, co dítě potřebuje,“ doplňuje Zmuda.

Výstava ke kampani Staň se pěstounem bude v Karlovarské krajské nemocnici do 27. dubna. Pak se přesune do Sokolova, Aše a Ostrova.

Spustit audio