Nový primář intenzivní péče v Ostrově plánuje opravy oddělení

26. březen 2018 08:00
Zprávy

Nový primář oddělení následné intenzivní péče v nemocnici v Ostrově Abdulhamid Alwail se chce zasadit o opravu celého prvního patra oddělení. Ostrovskou následnou intenzivní péči, která je s kapacitou 32 lůžek největší specializovanou jednotkou svého typu v Česku, vede od února.

Ve funkci chce navázat na práci své předchůdkyně Ivany Jarošové. Chtěl by také třeba zvýšit počet pacientů, kteří mohou být v domácí péči i s umělou plicní ventilací.

Řada rodin podle něj o možnosti domácí umělé plicní ventilace ani neví. Někteří pacienti přitom nemusí být kvůli nutnosti používat ventilátor upoutáni na nemocniční lůžko. Jejich blízcí ovšem musí projít přípravou, aby o ně dokázali pečovat.

Vedení ostrovské nemocnice plánuje uzavřít porodnici

Porod

Vedení soukromé ostrovské nemocnice plánuje k 30. červnu uzavření gynekologicko-porodnického oddělení. Důvodem je především dlouhodobý pokles počtu porodů (v loňském roce 413) a nedostatek personálu, který může mít v budoucnu vliv na snížení úrovně péče o matky a novorozence.

„V současné době bychom chtěli doplnit počet pacientů pro domácí umělou plicní ventilaci na deset. Měli jsme jich sedm, jeden zemřel, a teď máme jednu kandidátku, kterou spolu s její rodinou připravíme. Plánujeme navštívit různé nemocnice, například v Sokolově, odkud bychom vhodné kandidáty případně mohli převzít do péče," řekl Alwail.

Oddělení je podle něj nyní materiálně vybaveno tak, jak je potřeba. „Pokud bychom dělali rekonstrukci, určitě bychom ji chtěli udělat rovnou kompletně. Jednáme s vedením nemocnice o rekonstrukci celého prvního patra," řekl primář.

Ostrovská následná intenzivní péče se také podobně jako další zařízení potýká s nedostatkem sester a obecně středního zdravotnického personálu. Dlouhodobě jsou kvůli tomu uzavřena dvě lůžka. Podle vrchní sestry Evy Borkové je ale jádro týmu stabilní. „Pokud někteří zaměstnanci odejdou, jsou to většinou ti, co tu byli jen krátkou dobu," řekla.

Oddělení následné intenzivní péče je určeno pro pacienty, kterým nestačí průměrná doba hospitalizace na ARO nebo jednotkách intenzivní péče. Cílem této péče je odpojování od umělé plicní ventilace, hojení ran po traumatech a velkých operacích a celková rehabilitace. Oddělení v nemocnici v Ostrově je jediné v Karlovarském kraji, v Česku je takových pracovišť jen několik.

zdroj: ČTK
Spustit audio