Novosvětská mezi paneláky. Karlovarští symfonici hrají slavnou symfonii na sídlištích

18. květen 2020 11:10

Karlovarští symfonici zahájili sérii mimořádných koncertů nazvanou Dvořák pod nos. Pod okny paneláků v krajském městě hrají Dvořákovu Novosvětskou. Díky akci Dvořák pod nos zahrál Karlovarský symfonický orchestr o víkendu v Drahovicích a na Růžovém Vrchu.

„Opatření v rámci covidové pandemie zabránila mnoha lidem sociálním kontaktům, a patří k nim hlavně senioři. Pro to jsme se v momentě, kdy se opatření začala rozvolňovat, rozhodli uskutečnit akci Dvořák pod nos. Posluchači nemusí chodit mezi lidi a můžou si vychutnat živou symfonickou hudbu přímo z oken svých domovů,“ popsala projekt karlovarských symfoniků jejich manažerka Vlasta Vodičková. Obyvatelé Karlových Varů si sami v anketě vybírali vhodná místa, kde chtějí zahrát a kam se vejde více než padesátičlenný orchestr. Potřebuje přibližně osm krát deset metrů rovného prostoru.

První koncert se uskutečnil v sobotu odpoledne na čtvercové dlažbě uprostřed sídlištního vnitrobloku v Úvalské ulici. Prostor obklopený sedmipatrovými domy překvapil hudebníky vcelku slušnou akustikou. Hudebníci neskrývali radost, že mohou opět vystupovat. „Po dvou měsících, kdy jsme byli nuceni zůstat doma, je to úžasné. Máme možnost hrát symfonickou hudbu, kterou máme rádi,“ pochvaloval si violoncellista Martin Ondráček.

Radost měli i diváci. Ať už náhodní, nebo ti, kteří jsou zvyklí na koncerty chodit pravidelně. Z každého paneláku vykukovaly desítky lidí, zhruba stovka posluchačů pak postávala nebo posedávala v rozestupech na trávníku. „Jsem moc spokojená. Patřím k abonentům orchestru a mrzí nás nejistá existence Karlovarského symfonického orchestru, aby měli kde hrát. Budeme jim fandit, aby to dobře dopadlo,“ drží palce orchestru jedna z posluchaček, Eva Šumpíková.

Karlovy Vary se tak stávají městem Dvořákovy symfonie z Nového světa, která tam byla uvedena poprvé na kontinentě v Poštovním dvoře v roce 1894. Světově nejpopulárnější Dvořákovo dílo napsal autor  v prvním roce svého pobytu ve Spojených státech amerických a premiéru mělo ve slavné newyorské Carnegie Hall. Teď symfonii čekají premiéry na dalších karlovarských sídlištích.

„Další poptávky máme ve čtvrti Rybáře, a to jednu ve vnitrobloku v ulicích Buchenwaldská a Celní u Primy, druhou v Severní ulici za domovem seniorů. Dalším místo pro koncert, o které si lidé psali, je u Dvořákovy ulice ve Staré Roli, zájem je také o náměstí Milady Horákové v centru. Ozvali se nám dokonce i z Nové Role. Počítáme, že hrát budeme celý červen,“ plánuje manažerka KSO Vlasta Vodičková. Přesné termíny a místa koncertů se lidé dozvědí například z webových stránek a facebookového profilu orchestru.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související