Novému vedení kraje se podařilo snížit schodek v návrhu rozpočtu

15. prosinec 2016

První velký úspěch má za sebou nové vedení Karlovarského kraje. Díky revizi návrhu krajského rozpočtu pro rok 2017, se krajským radním podařilo snížit původně plánovaný schodek ve výši 1 miliardy korun o celou jednu třetinu.

Omezí se přitom jen zbytné výdaje, zásadní investice zůstávají zachovány. Návrh schválila Rada kraje na svém prosincovém jednání.

„Bývalé krajské vedení připravilo rozpočet se schodkem přes miliardu korun, který je pro nás naprosto nepřijatelný. Proto jsme okamžitě po ustavujícím zastupitelstvu 22. listopadu začali pracovat na revizi rozpočtu a hledat možnosti, aby byl schodek nižší. V rekordním čase jsme jej dokázali snížit na nynějších 698 milionů korun, což považuji za velký úspěch a děkuji za to kolegům radním,“ říká hejtmanka Jana Vildumetzová.

Návrh úprav rozpočtu už prošel i jednáním finančního výboru. V úterý 20. prosince by se rozpočtem na příští rok mělo zabývat krajské zastupitelstvo

„Pro nás je prioritou zastavit zadlužování se Karlovarského kraje, snižování běžných výdajů a řádné hospodaření. Chceme také dosáhnout úspor v rámci organizací zřizovaných krajem, proto budeme velmi bedlivě kontrolovat jejich hospodářské výsledky. Týká se to například Karlovarské krajské nemocnice nebo společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje,“ dodala hejtmanka.

Největší krajskou investicí pro příští rok zůstává dostavba chebské nemocnice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio