Nové vysokoškolské obory by se měly v Chebu otevřít už napřesrok

18. červen 2019 08:30

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) je připravena otevřít v akademickém roce 2020/2021 v Chebu bakalářské studium oborů Fyzioterapie a Všeobecná sestra v prezenční formě.

Na společném jednání s hejtmankou Karlovarského kraje Janou Mračkovou Vildumetzovou v Plzni to potvrdil rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček a děkan Fakulty zdravotnických studií (FZS) Lukáš Štich. Univerzita bude jednat s Národním akreditačním úřadem o navýšení počtu studentů pro svoji pobočku v Chebu.

Západočeské univerzita chce v Chebu nabízet další vzdělávací obory

Student před školní tabulí (ilustrační foto)

Západočeská univerzita (ZČU) chce nabídnout studium některých svých oborů v Chebu. Zatím tam působí Fakulta ekonomická a kapacita chebské pobočky ZČU je z velké části nevyužita. Pomoci chce Karlovarský kraj i město Cheb.

Kromě fyzioterapeutů a sester chybějí v regionu také radiologové, i ti by mohli v budoucnu studovat přímo v regionu. Novým oborům by poskytla potřebné zázemí pro praxi Karlovarská krajská nemocnice. „Velký zájem Karlovarského kraje o rozšíření nabídky vysokoškolského studia v chebské části Západočeské univerzity, kde dlouhodobě působí naše Fakulta ekonomická, nás těší. Je to oboustranně prospěšná aktivita, která může v regionu zajistit tolik potřebné kvalifikované odborníky pro oblast zdravotnictví a v budoucnu třeba i pro další obory, a přispět tím k rozvoji Karlovarského kraje i univerzity,“ řekl rektor ZČU Miroslav Holeček.  

Rektor potvrdil také trvající zájem Fakulty strojní spolupracovat se společností BMW Group, která bude pro plánované zkušební centrum na Sokolovsku potřebovat vysokoškolsky vzdělané specialisty v technických oborech. Hovořilo se i o tom, že by do Strategie regionálního rozvoje ČR, která kromě jiného zahrnuje působení univerzitních center, byly zapracovány aktivity na podporu plánovaného rozšíření pobočky v Chebu.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio