Západočeské univerzita chce v Chebu nabízet další vzdělávací obory

28. květen 2019 15:30

Západočeská univerzita (ZČU) chce nabídnout studium některých svých oborů v Chebu. Zatím tam působí Fakulta ekonomická a kapacita chebské pobočky ZČU je z velké části nevyužita. Pomoci chce Karlovarský kraj i město Cheb.

Západočeská univerzita má v Chebu vlastní budovu, která má kapacitu až 600 studentů, v současnosti ji využívá ale zhruba jen stovka. V objektu jsou volné prostory, které by mohly využít i další fakulty jako například strojní, zdravotních studií nebo pedagogická.

O rozšíření vysokoškolského studia se snaží Karlovarský kraj už léta, zatím marně. Dohoda se ZČU je tak další možností. „Děkani mají zájem a Karlovarský kraj garantoval, že poskytne veškerou podporu a součinnost, aby se zdejší budova opět naplnila studenty,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

„Velmi mě překvapila čísla především Fakulty zdravotnických studií, která otevírá obory jako zdravotní sestra, fyzioterapeut nebo záchranář. Do těchto oborů se přihlásilo 984 studentů, ale protože ZČU V Plzni nemá kapacity, tak mohla přijmout jen 184 studentů. Pokud tady mají budovu pro 500 dalších studentů, proč se tedy ty obory a třídy neotevřou zde v Karlovarském kraji, který je tolik potřebuje,“ dodala hejtmanka.

Kraj trápí největší nedostatek učitelů. To by mohlo vyřešit rozšíření oborů Fakulty pedagogické

„Když teď vyšla statistika analýzy, který kraj je na tom nejhůře z hlediska nedostatku kvalifikovaných pedagogických pracovníků, tak z toho vzešel nejhůře právě Karlovarský kraj. Proto je natolik nutné, aby se pobočka Fakulty pedagogické rozvíjela také v našem kraji,“ apelovala Mračková Vildumetzová.

Podle děkana Fakulty pedagogické Miroslava Randy v současné době mohou zájemci v Karlových Varech využít dálkové studium pro učitele prvního stupně, kde je zájem velký. Fakulta je ale připravena své obory přímo v Chebu rozšířit.

Kraj by chtěl také jednat s ministerstvem školství, aby bylo možné čerpat na pokrytí nákladů, které bude mít ZČU s otevřením a udržením oborů v Chebu, dotace například z programu Restart.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio