Nové věže chebského kostela jsou v časovém skluzu

11. červen 2008

Nové střechy věží kostela svatého Mikuláše v historickém centru Chebu začala počátkem týdne kompletovat odborná firma. Na dřevěných konstrukcích pracují v blízkosti chrámu tesaři. Nové věže, které mají být slavnostně představeny 27. června při zahájení festivalu mládežnických orchestrů FIJO, se zřejmě budou vysvěcovat ještě na zemi. Termín jejich umístění na střechu kostela se s největší pravděpodobností nepodaří splnit. Zjistil to redaktor Zdeněk Trnka.

Nové věže, které mají vrátit dominantě Chebu, kostelu sv. Mikuláše vzhled, jaký měla do konce druhé světové války, se měly vysvětit na kostele. Kladem ale zase je, že lidé si je budou moci důkladně prohlédnout na zemi a po pár dnech pak mohou být umístěny na kostel. Definitivně by ale mělo být jasno až po jednání městského nadačního fondu Historický Cheb, který je investorem stavby nových věží.

Věže se nyní sestavují u paty kostela. Jehlanovité věže navržené podle dobových fotografií a kreseb budou 24 metrů vysoké, každá bude mít na hranách menší, asi dvanáctimetrové věže. Do věží bude také umístěna schránka na předměty s dokumenty, novinami, penězi a podobně.

Kostel sv. Mikuláše Cheb

Stávající provizorní věže byly na kostel umístěny po druhé světové válce. V roce 1945 totiž původní vysoké věže zničilo bombardování spojeneckými vojsky. Nové věže přijdou na zhruba 8,8 milionu korun.

autor: zdt
Spustit audio