Nové Město pražské měl podle plánů Karla IV. chránit pomyslný kříž spojující kostely

17. listopad 2016
Česko – země neznámá

Nové Město pražské založil v polovině 14. století Karel IV. Roku 1784 se stalo součástí nově vzniklého Královského hlavního města Prahy. Leží na pravém břehu Vltavy, má rozlohu necelých tři a půl kilometru čtverečních. Dnes patří do obvodu Prahy 1, Prahy 2 a malá část do obvodu Prahy 8.

Karel IV. věnoval budování Nového Města velkou pozornost a plány prý promýšlel do nejmenších detailů. Nejenže načrtl předpokládaný vzhled, ale stanovil také přesná pravidla pro stavebníky. Nařízení je osvobozovalo od daní na dobu dvanácti let za podmínky, že zahájí stavbu do jednoho měsíce po zakoupení pozemku a do roka a půl ji dokončí. Nové domy musely být kamenné a jednopatrové, ale významné církevní i světské stavby měly právo na výjimku.

„Karel IV. nechal Nové Město pražské koncipovat jako Nebeský Jeruzalém,“ popisuje historik Martin Pitro, spoluautor obrázkového čtení Karel IV. „Dá se předpokládat, že stavba pěti kostelů, které vznikaly postupně v Novém Městě, byla zakomponovaná už do původních plánů.“

Čtěte také

Nebeský Jeruzalém, tedy pomyslný kříž, tvořily spojnice mezi kostelem svaté Kateřiny Alexandrijské a kostelem Zvěstování Panny Marie Na Slupi. Příčné rameno tvořily linie mezi klášterem Na Slovanech a kostelem Panny Marie a Karla Velikého na Karlově. Střed kříže představoval kostel svatého Apolináře. Ve své době byly všechny tyto kostely dominantami s osobitou architekturou, viditelné z dáli. Dnes jsou často skryty za pozdější vysokou činžovní zástavbou.

Novoměstská radnice na Karlově náměstí

Dnes pod Novým Městem procházejí všechny tři linky metra a na povrchu množství tramvajových linek. V severní části území se nachází například Slovanský ostrov, Národní divadlo, Vojtěšská čtvrť, Václavské náměstí včetně Národního muzea, oblast s ulicemi Jindřišská, Panská a Nekázanka, nová odbavovací budova hlavního nádraží, veřejná část Masarykova nádraží, náměstí Republiky, Petrská čtvrť, ulice Na Florenci, Těšnov a budova ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody.

V jižní části Nového Města leží Výtoň (bývalé Podskalí), Zderaz, Karlov a Albertov, Emauzský klášter (Na Slovanech), univerzitní botanická zahrada, Karlovo náměstí s Novoměstskou radnicí nebo rozsáhlé nemocniční areály.

Do obvodu městské části Praha 8 patří z Nového Města jen východní část Masarykova nádraží, dopravní plocha horní části Ústředního autobusového nádraží Florenc a meziuliční blok s Muzeem hlavního města Prahy.

Spustit audio