Nové desatero krizové komunikace pro řešení napětí a nepokojů v obcích

23. říjen 2023

Ke zklidnění případného napětí a nepokojů v obcích či městech mohou radnice využít nové desatero krizové komunikace. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí, která vznikla v létě v reakci na protiukrajinské akce některých Romů.

Protiukrajinské nálady mezi částí Romů posílil letní incident v Brně, kde po potyčce s cizincem zemřel mladý Rom. Emoce vyvolala pak i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv. Do řešení se zapojily Šimáčková Laurenčíková se zmocněnkyní pro romské záležitosti Lucií Fukovou. Ve druhé polovině července mimo jiné ohlásily vytvoření expertního týmu, který navrhne postup pro podobné situace.

Čtěte také

„I přes omezené možnosti by se i malé samosprávy měly ujmout aktivní role, neboť na základě četných zkušeností musíme konstatovat, že 'strategické ticho' není vhodná taktika pro řešení situace," uvedli autoři desatera. V materiálu podotkli, že nečinnost zvyšuje napětí, šíří nedůvěru, vyvolává spekulace, je drahá a poškozuje image obce či města.

Podle desatera by se vedení radnic mělo k problému vyjádřit rychle a mělo by pak o vývoji informovat pravidelně. Je vhodné zvolit jednoho mluvčího. Nutné je působit klidně a ujistit, že dění je pod kontrolou. K popisu stavu by se neměly používat výrazy jako "katastrofální" či "dramatický", problém by se ale neměl ani zlehčovat. Systematicky sledovat by se měly také sociální sítě. Případné poplašné či falešné zprávy se mají hned uvádět na pravou míru. Do řešení je potřeba zapojit policii či jinou místní autoritu, svolat by se mělo setkání zainteresovaných stran. Pozornost by se měla věnovat i obětem a komunikaci s nimi.

Vysvětlující reakce na sítích mají být stručné, logické, konkrétní a podložené. Podle autorů desatera je ale zbytečné se "pouštět do pseudobitev" a reagovat na příspěvky, v nichž chybí argumenty a které mají rozdmýchávat emoce. Zabrání se tak jejich dalšímu zviditelňování.

Skupinu tvoří zástupci úřadu vlády, ministerstev vnitra a místního rozvoje, akademiků i neziskových organizací. Vedle komunikačního desatera vypracovali i další doporučení. Týkají se nastavení místního systému včasné reakce a postupu jednotlivých aktérů pro případ hrozby či propuknutí násilí. Podle Fukové vzniká pak také síť romských ambasadorů v regionech, kteří by se do řešení případných potíží hned zapojili.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.