Nová hasičská zbrojnice v Ostrově začne fungovat v květnu

15. březen 2024 13:55

Stavba nové hasičské zbrojnice pro dobrovolné hasiče v Ostrově na Karlovarsku spěje ke konci. Stavební práce by měly skončit zhruba do měsíce, poté se členové sboru začnou stěhovat.

Zahájení ostrého provozu je naplánované na květen. Největší investice města za poslední roky vyjde přibližně na 75 milionů korun. Výstavbu zázemí hasičské jednotky připravovalo vedení města roky. Původní hasičská stanice v Karlovarské ulici byla postavena v 80. letech při tehdejší "Akci Z", tedy bezplatné brigádě obyvatel. Objekt už technicky nevyhovuje.

Slavnostní otevření nové hasičské stanice v Ostrově

Na novou výstavbu žádala radnice o evropské dotace, nakonec ale nebyla úspěšná. Veškeré náklady tak hradí město. Stavební práce začaly na podzim roku 2022. Středisko se staví v Jáchymovské ulici, kde už funguje výjezdové stanoviště záchranářů a od začátku roku jsou tam také profesionální hasiči v nové stanici.

Nová zbrojnice bude proti té nynější dvakrát větší a bude odpovídat současným požadavkům hasičů. Větší bude hlavně zázemí pro hasiče, k dispozici budou mít denní místnost, školicí středisko, dva pokoje na spaní či tělocvičnu s infrasaunou, která je potřebná k regeneraci. Prostornější bude také garáž pro několik vozů, součástí bude i místnost pro mytí aut či techniky. Dosud museli hasiči mýt své vozy venku. Více místa bude také v okolí, včetně parkoviště, bezpečnější než dosud budou výjezdy aut z areálu.

V Ostrově nyní slouží 18 dobrovolných hasičů, z toho tři ženy. Ty pracují u výjezdové jednotky už řadu let. Stavy jsou nyní dostatečné. Minulý rok byl, co se týče výjezdů dobrovolných hasičů, rekordní. Výjezd měli téměř každý den.

„Loňský rok byl extrém, měli jsme něco přes 400 výjezdů. Jinak se pohybujeme v průměru kolem 300 až 350 výjezdů. Za poslední roky byl nárůst. Podle odborníků budou počet výjezdů hasičů narůstat kvůli klimatickým změnám, vrátí se větší počet požárů lesů, povodní a větrných smrští,“ řekl velitel jednotky Josef Černý.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio