Na čokoládové lanýže s rumem lehké jako nebe od Josefa Maršálka stačí pár surovin
Na tyhle lanýže plných čokolády stačí pár surovin. Jsou jednoduché a nepotřebujete k tomu ani troubu. Dělají se za studena. Někdy se obalují v kakaovém prášku, sypou se kokosem, mrazem sušeným ovocem nebo sekanými ořechy, ale vždycky by mělo platit, že to, co je na povrchu, by mělo být i uvnitř.
- Na lanýže:
- 400 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 10 g rumu
- 1–2 g mořské soli
- Na ozdobení:
- 1 lžíce stříbrných cukrových (dortových) perliček
Postup
Nejprve si rozpustíme čokoládu. Je několik způsobů. Zvolili jsme tentokrát mikrovlnou troubu. To znamená, že každých 20 až 30 sekund je třeba ohřev zastavit a čokoládu promíchat, aby se nepřipálila.
Čokoládu rozpustíme zhruba z 80 procent. Mícháním se dokonale rozpustí a získá hladkou konzistenci. Teplota při práci s čokoládou je klíčová. V ideálním případě by měla mít kolem 35 °C. Říkáme, že čokoládu temperujeme.
Čokoládu rozdělíme na dvě poloviny, na 200 a 200 gramů, jednu polovinu odložíme a necháme stát při pokojové teplotě.
Do druhé poloviny přidáme zbylé ingredience: sůl, máslo z lednice nakrájené na menší kousky a rum nebo jakýkoliv oblíbený likér, který funguje s čokoládou – pomerančový, mandlový nebo domácí třešňovou pálenku.
Metlou vymícháme krém.
Připravíme si cukrářský sáček s hladkou zdobicí špičkou o průměru zhruba centimetr, centimetr a půl. Připravíme plech s pečicím papírem. Krém dáme do sáčku, a pak vytlačováním na pečicí papír vznikají kuličky. (Pozor: Může se stát, že hmota rychle zhoustne. V tom případě ji lehce nahřejeme v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni, a znovu vyšleháme dopevna.)
Kuličky z čokoládového krému vložíme do lednice nebo do mrazáku na malou chvíli ztuhnout. Budou se nám potom dobře namáčet v čokoládě.
Připravíme si druhou část rozpuštěné čokolády a pomocí vidličky zatuhlé lanýže obalíme ze všech stran.
Položíme doschnout znovu na pečicí papír a zároveň je dekorujeme trochou stříbrných cukrových perliček.
Josef Maršálek
Recept na čokoládové lanýže není tentokrát poděděný. Je to recept získaný z praxe Josefa Maršálka v zahraničí. Tyto lanýže se nemodelují, ale stříkají pomocí cukrářského sáčku.
Josef doporučuje užívat si Vánoce už během adventu a nebát se ochutnávat. Je lepší cukroví sníst předem, než ho během svátku nechávat bez povšimnutí potom, co jsme přejedení jiných sladkostí.






